Pavlína Pořízková: Rodačka z Prostějova, která se stala jednou z prvních světových topmodelek

Pavlína Pořízková: Rodačka z Prostějova, která se stala jednou z prvních světových topmodelek
Kráska, která si stihla vybudovat kariéru v módním průmyslu, vdát se a vychovat dvě děti, hrát v řadě filmů, napsat knihu a vypadat stále jako připravená nafotit titulní stranu módního časopisu. Geny, které zdědila tato krásná a inteligentní žena, ji můžeme závidět.

Pavlínu si určitě vybavíte jako trochu tajemnou rumunskou emigrantku z filmu Její alibi z roku 1989, kde obrátila život naruby spisovateli detektivních románů, kterého si zahrál Tom Selleck.

Úspěšná kariéra

Pavlína se dokázala prosadit jako modelka v Paříži a později i v New Yorku.  Podařilo se jí také na vysluní udržet i přes fakt, že se nezřekla role matky a nevyvolávala umělé skandály, jen aby se o ní psalo v bulváru. Svým přirozeným vzhledem a odmítáním estetických úprav je příkladem toho, že žena může stárnout s hrdostí a stylem, a i s přibývajícím věkem může vypadat dobře, pokud se o sebe stará a cvičí.

Emigrace

Její život ale nebyl jenom samé slunce. Jako dítě zůstala žít u babičky, protože rodiče se rozhodli opustit komunistické Československo a emigrovali do Švédska. Doufali, že se jim podaří rychle usadit a potom legálně a bezpečně dostat dceru do Švédska. Bohužel to ale nešlo a naše úřady jejich žádost zamítly. Rodiče se nemínili vzdát, a tak se matka tajně vydala zpět do vlasti, aby dceru odvedla bez svolení úřadů. Něco ale nevyšlo a ženu přistihla policie. Začala velká mezinárodní aféra, kdy se Švédsko ze všech sil snažilo rodině zajistit spojení. Byla z toho také velká mezinárodní ostuda, o které se u nás samozřejmě mlčelo. Pavlína to popisuje tak, že se z ní stala ve Švédsku celebrita, přestože tam ještě nebyla. Po zásahu Olafa Palmeho (politik, ministr, předseda vlády), nakonec matka a dcera mohly Československo opustit.

Modelkou z nutnosti

Za pár let se rodiče rozvedli a Pavlína, která zůstala s matkou, žila ve velice těžkých ekonomický poměrech, a tak ji kamarádi poradili, že by se svojí výškou a krásnou postavou měla zkusit štěstí v modelingu. V 15 letech už mohla matku živit a v Paříži si budovala solidní kariéru. Nakonec se rozhodla odejít kvůli práci do New Yorku a tam už zůstala. Stala se jednou z prvních modelek, které dostaly označení TOP modelky. Ona sama se ale této skupině kolegyň, kde vládla Naomi Campbell, cíleně vyhýbala, protože nesouhlasila s tím, jak se tyto ženy prezentují v soukromém životě, jak se chovají k lidem, kteří se o ně starají atd.

Módní přehlídky a focení mladou ženu úplně nenaplňovalo a když doslala šanci hrát ve filmech, ráda si z přehlídkových mol odskočila. To ji nijak hvězdnou práci v modelingu nenarušovalo. V roce 1988 byla první modelkou, která jako tvář značky Estée Lauder dostala honorář 6 milionů dolarů.

Osobní život

I přes úspěšnou kariéru se vdala už v 19 letech za hudebníka popové kapely The Cars. Ric Ocasek byl o 21 starší a bylo to jeho třetí manželství. Vychovali spolu, v téměř třicetiletém manželství, dvě děti. Poté oznámili přátelský rozchod.

Pavlína napsala autobiografický román, kde nezapomněla poukázat na problém sexuálního obtěžování v modelingu.

Přestože v Československu strávila jen několik dětských let, řeč nezapomněla a ráda se do Čech vrací. Je ráda, že mohla vyrůstat ve svobodné zemi, jakou je Švédsko, kde mohla získat dost sebevědomí a také dobrý vztah sama k sobě, což ji v životě pomohlo. Je veřejnou zastánkyní přirozeného stárnutí bez antidepresiv a zásahů plastické chirurgie.