Nebojte se konzumovat tuky. Dokonce by měly tvořit 30 % stravy

Nebojte se konzumovat tuky. Dokonce by měly tvořit 30 % stravy
Tuky jsou spojeny s přírůstkem tělesné hmotnosti a zdravotními problémy. Proto se jim snaží většina lidí vyhýbat. Opak je ale pravdou. Jen je třeba zvolit ty správné.

Tuky jsou totiž nezbytnou součástí vyvážené stravy. Dodávají nejen energii, ale jsou také nositelem vitamínů A, D, E a K a usnadňují jejich vstřebávání. Je ale třeba jíst správné tuky a ve správném množství. Ve zdravé lidské stravě by měl tuk tvořit asi 30 %.

Tuky rozdělujeme dle jejich struktury na nenasycené a nasycené

První z nich jsou zdraví prospěšné. Mezi nimi vynikají mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny. Jsou nezbytné pro správné fungování těla. Proto se nazývají esenciální mastné kyseliny (essential fatty acids – EFA). Patří sem kyseliny ze skupin omega-6 a omega-3. Všechny EFA mají podobné účinky. Jsou stavebními kameny buněčné membrány.

Zvláště cenné jsou omega-3 mastné kyseliny

Snižují riziko aterosklerózy a srdečního infarktu, protože snižují hladinu tzv. špatného cholesterolu (LDL) a regulují hladiny triglyceridů v krvi. Normalizují tlak. Zabraňují mrtvici snižováním viskozity krve. Napomáhají k pružnosti kloubů, omezují jejich deformace a zmírňují ranní ztuhlost doprovázející revmatoidní zánět. Zabraňují kožním onemocněním. Posilují odolnost proti infekcím a alergiím. Pomáhají bojovat se záněty.

Proto lékaři často doporučují užívat přípravky s omega-3 mastnými kyselinami. Podle posledních studií mohou snižovat riziko rozvoje rakovinných buněk u některých typů rakoviny, např. rakoviny tlustého střeva a prsu. Jsou nezbytné pro rozvoj nervového systému a napomáhají tak k lepšímu zraku, koordinaci těla, náladě a schopnosti učení. Oddalují senilní demenci a brání degenerativním onemocněním, jako je roztroušená skleróza.

Nedostatek esenciálních mastných kyselin způsobuje zdravotní problémy

Mezi ně patří mimo jiné zvýšená citlivost na infekce, zánět, inhibice růstu dětí, vysychání kůže, problémy s hojením ran, křehkost kapilár. Proto jsou poměry mezi omega-3 a omega-6 pro lidské zdraví důležité. Správná hodnota je 1:4. Nadbytek omega-6 snižuje protizánětlivý účinek omega-3.

Při sestavování jídelníčku se držte výživové pyramidy

Hned po fyzické aktivitě bychom měli konzumovat ovoce a zeleninu, které jsou na prvním místě pyramidy. Na dalších pozicích jsou pak ořechy a semena. Jezte ale spíše malé porce - asi 30 g denně (hrstka). Dobrým zdrojem omega-3 jsou mořské ryby. Doporučují se dávky přibližně 150 g 2-3krát týdně. Nasycené mastné kyseliny jsou považovány za nezdravé. Jejich hlavním zdrojem jsou tučná masa, plnotučné mléko, plnotučné mléčné výrobky, máslo, uzeniny, sádlo, kokosový a palmový olej, sladkosti. Tyto potraviny jíst samozřejmě můžete, ale v omezeném množství.

Nebezpečné transmastné kyseliny

Vznikají hlavně při procesu vytvrzování rostlinných olejů hydrogenací. Takové tuky jsou levné, snadno se skladují, mají pěkný vzhled. Proto se často používají v potravinářském průmyslu. Transmastné kyseliny zvyšují riziko srdečních chorob a cholesterol v těle. Odborníci doporučují, aby příjem transmastných kyselin byl co nejnižší.