Dítě narozené ve slunečním znamení Panny potřebuje rodičovskou důvěru a trpělivé, pozitivní vedení

Dítě narozené ve slunečním znamení Panny potřebuje rodičovskou důvěru a trpělivé, pozitivní vedení
Kdo by si nepřál tak poslušné, pečlivé a svědomité dítě. Skoro totiž nepotřebuje vychovávat, neboť svou sebekritikou se vychovává téměř samo. Co však potřebuje jako sůl je důvěra, vždy otevřená náruč a upřímné, hřejivé slovo.

Dítko narozené ve znamení Panny na první pohled zaujme svou bystrostí a čilostí. Jeho zvídavost si buď naprosto zamilujete nebo vás bude dohánět k šílenství. Už od prvních měsíců jeho života se v něm probudí zájem o všechny praktické věci v jeho dohledu. Bude přesně vědět, co je kde v domácnosti uložené. U těchto dětí si dejte opravdu pozor na lahve s nebezpečným obsahem či ostré nářadí. S přibývajícím věkem se bude díky své zvědavosti a dokonalém přehledu velice rychle učit. Víc než klasickými hračkami jej potěšíte nejrůznějšími stavebnicemi, které může stále dokola rozebírat a přicházet na pro něj tolik důležité zákonitosti.

Ač to na první pohled samo dítě nedává znát, jeho matka ví, že je velice citlivé. Každá malá bolístka je pro něj hodná prozkoumání. Nejprve má o sebe obrovský strach, teprve když ten vyprchá, začne se prohlížet a pozorovat jako muzejní exemplář. Jeho fascinace vlastním tělem se mu může hodit v budoucí profesi. Nezřídka bývají Panny výbornými doktory nebo pečovateli. 

Silnou sebekritikou si často způsobuje nízké sebevědomí. Pokud se k ní přidá ještě ta rodičovská, může se z něj velice rychle stát malý uzlíček neštěstí. Panny mají totiž sklony k negativismu a úzkostem, svou urputností a puntičkářstvím se snadno dostávají do pesimistické nálady, která jim vůbec neprospívá. Tady mohou rodiče svým přístupem dítěti hodně pomoct. Citové potřeby tohoto dítěte mějte na prvním místě. Upřímných povzbuzení, radostných společných chvil a hřejivých objetí není nikdy dost. Nebojte se, že by duše Panny příliš velkou pozorností zpychla, vaši lásku nasává jako houba a v náročných chvílích si ji postupně bere. Pokud jedinci láska v dětství schází, může se z něj stát chladný a uzavřený člověk. 

Není snad pořádkumilovnějších dětí než jsou Panny. Mají rády vše na svém místě, pečlivě roztříděné a označené. Rády pomáhají v domácnosti, ve které vládne rodič se stejným smyslem pro pořádek. V chaosu se malé Panny ztrácejí a chuť na úklid je přechází. Pokud nemohou mít vše dokonalé, raději svou zvídavost potlačí a stáhnou se do ulity. V praxi nelze mít vše tak dokonalé, jak si Panny představují. Rodiče musí být trpělivými průvodci, kteří ukazují, jak přistupovat k životním nedokonalostem. Panna si totiž již v brzkém věku rychle vytváří vlastní programy, ve kterých lpí na vlastních zvycích a názorech. To ji může brzdit v seberozvoji, v aktivitě a přizpůsobování se novým okolnostem, které život přináší.  

Panny se rády učí, když ve studiu vidí smysl. Nejsou to vyloženě studijní typy, ale ve škole bývají oblíbené pro svou pečlivost a mírnou povahu. Dlouhé texty jim nic neříkají, potřebují si na věci sáhnout a vyzkoušet. Obzvlášť pro ty nejmenší je škola hrou naprostou nutností, aby v sobě rozvinuly své prozíravé myšlení. 

I přestože to jsou opravdoví realisté, nezapomínejte na potravu pro duši. Malé Panny zejména potřebují slyšet dobrodružné pohádky a fantazijní příběhy, které vyvažují jejich materiální smýšlení. V dospělosti budou tyto hluboko uložené dary lovit jako drahokamy ve chvílích samoty a strádání.