Šípky: Podzimní korále plné vitamínů jsou nezbytnou výbavou každé spižírny

Šípky: Podzimní korále plné vitamínů jsou nezbytnou výbavou každé spižírny
Víte, že šípek obsahuje nejlepší bioidentickou formu vitamínu C a tělo jej snadno vstřebá? Že plody šípku jsou v boji s infekcí močových cest účinnější než brusinky a že pomáhají léčit kožní onemocnění? Pojďme se spolu projít šípkovou alejí plnou červených korálků, po cestě za silnou imunitou a pozitivní myslí.

V knize Léčivá síla ovoce a zeleniny popisuje Anthony William schopnost šípků bojovat s jakoukoli infekcí. Šípek má významné pročišťující a protizánětlivé účinky, podporuje tvorbu bílých krvinek a posiluje imunitní systém. Při podzimních vycházkách si v přírodě natrhejte hrsti šípkových korálků a nasušte je třeba v troubě. Teplota sušení by neměla překročit 55 °C. Na podzim se vaše úsilí určitě zúročí.

William dále doporučuje zařazení šípků do jídelníčku pro zlepšení těchto potíží:

Zdroj: Autor: Anastassiya Bezhekeneva / Shutterstock

Nachlazení, chřipka, infekce dutin, zánět dásní, infekce močových cest, akné, kožní infekce, stafylokoková infekce, oční infekce, plíseň nehtů. 

Šípkový čaj může pomoci zlepšit také řadu psychických obtíží, například letargii, malátnost, nervozitu nebo návaly horka a točení hlavy. 

Jak si připravit kvalitní šípkový čaj podle bylinkáře Břetislava Nového:

V předvečer vložte hrst celých sušených šípků do 2 litrů vody. Druhý den vše přiveďte k varu a odstavte. Šípkový nálev sceďte a popíjejte. Scezené šípky uschovejte v lednici a použijte k druhému nálevu, který ač není již tak kvalitní, stále obsahuje hodnotné látky. Teplý nápoj můžete dochutit citronem a medem.

 

Zdroje: