Jak nejlépe uchovat lískové ořechy

Jak nejlépe uchovat lískové ořechy
Máte na zahradě nebo ve svém okolí lísku? Pospěšte si dříve než vás předběhnou veverky a nasbírejte si oříšky třeba na výborný řecký ořechový koláč.

Lískové ořechy sbíráme, jakmile slupka kolem oříšku zasychá. Pokud zahálíme, zpravidla nás předběhnou chytré veverky. Ořechy skladujeme rozložené v tenké vrstvě v chladné vzdušné místnosti a pravidelně je obracíme, aby neplesnivěly. Máme-li místo v mrazáku, proschlé ořechy vyloupeme a uložíme do mrazničky až na 8 měsíců. Ořechy také dobře uchováme zalité medem nebo zavařené ve sklenici.

Z lískových ořechů můžeme snadno a rychle načerpat energii. Obsahují totiž velké množství prospěšných tuků a bílkovin s řadou důležitých vitamínu a minerálů. 

Zdroj: Chursina Viktoriia / Shutterstock

Řecký ořechový koláč podle Pamely Michael

Osvojte si řeckou tradici ořechovo-medových kousků a pochutnejte si na odpolední svačině k dobrému čaji. 

100 g oloupaných lískových oříšků, 50 g vlašských ořechů a 50 g oloupaných mandlí nasypeme na plech a opečeme ve vyhřáté troubě do zlatava. Ořechy necháme vychladnout a poté je rozmixujeme na drť. 4 lžíce hustého medu rozehřejeme v malém kastrůlku až se skoro vaří a poté necháme vychladnout. Ořechovou drť vmícháme do vychladlého medu a vytvarujeme plochý kulatý koláč. Koláč posypeme mákem. 

Medovo-ořechový koláč nechte den dva uležet, aby ztuhl a dobře se krájel. V lednici vydrží několik týdnů. 

Zdroje: