Hrníčková olejová bábovka, která vás u plotny nezdrží
Foto: MShev / Shutterstock

Hrníčková olejová bábovka, která vás u plotny nezdrží

Jaký olej do bábovkového těsta dáváte? Slunečnicový? A víte, že využití najde také olivový olej? Do hrníčkové olejové bábovky můžete klidně použít olej olivový. Ten si zachovává své výživné látky i při vysokých teplotách.

Jaké tuky patří do bábovky?

Proč je bábovka nejoblíbenějším sladkým dezertem u nás? No přece díky její snadné přípravě. Ať už se do bábovkového těsta rozhodnete přidat cokoliv, jeho příprava vám zabere nanejvýš 25 minut. Jaké tuky jsou do bábovky vhodné? Je to především rostlinný olej. Olejová bábovka je klasikou v kuchyni. Základ těsta však může tvořit také máslo (někdo do bábovky přidává Heru). Sádlo je pak nejlepším tukem na vymazání bábovkové formy. Víte proč? Protože se nepřepaluje tolik jako máslo.

Co se olejů v bábovce týče, fantazie se meze nekladou. Můžete použít slunečnicový, řepkový, ale také olivový olej. Že jste ho do bábovky nikdy nepoužili? Teď to můžete změnit. Do naší hrníčkové olejové bábovky totiž olivový olej patří.

Víte, čím je olivový olej v kuchyni jedinečný? Má velmi vysokou teplotní hranici. I při velmi vysokých teplotách si zachovává své výživné látky. Olivový olej do bábovky určitě přidejte a bábovku vyzkoušejte... kdo ví, třeba jej do bábovky začnete přidávat pravidelně.

Zdroj: JethroT / Shutterstock

Jaké ingredience potřebujete:

Připravte si:

  • 1 a půl hrníčku cukru,
  • 5 středně velkých vajec v pokojové teplotě,
  • 2 hrníčky polohrubé mouky,
  • 1 hrníček mléka, 
  • půl hrníčku olivového oleje,
  • půl hrníčku citronové šťávy,
  • dvě čajové lžičky vanilkového extraktu,
  • jedno balení kypřícího prášku do pečiva,
  • dvě čajové lžičky jedlé sody,
  • špetku soli,
  • citrónovou kůru.
     

Jaký je postup?

  • Troubu si předehřejte na teplotu 180 °C. Pamatujte, že aby se vám bábovka vydařila, neměla by jít do studené trouby. Stálá a nekolísavá teplota je zárukou úspěchu. Stejně jako pečlivě vymazaná forma bábovky.

„Tip: Napadlo vás někdy do bábovky přidat olivový olej? Určitě to vyzkoušejte, výsledek stojí za to!”. 

  • Dohromady smíchejte polohrubou mouku, kypřící prášek do pečiva, jedlou sodu a špetku soli.
  • Do pěny umíchejte celá vejce s cukrem. Postupně přidejte olivový olej, vanilkový extrakt, mléko, citrónovou šťávu i kúru. Do této směsi poté pomalu zapracujte také mouku s přísadami.
  • Těsto nalijte do formy a pečte 55 minut. Pokud se vám bude zdát, že se vrch bábovky nějak připaluje, přikryjte formu alobalem nebo pečícím papírem. Pokud k tomuto kroku musíte přistoupit, udělejte jej rychle. Bábovkové těsto totiž nesnáší, když se uprostřed doby pečení setká se studeným vzduchem zvenčí. Mohlo by se srazit.
  • Bábovku buďto pocukrujte nebo si na ni připravte čokoládovou polevu.

Pokud vám nějaká bábovka zbude, umístěte ji do uzavíratelné dózy, kde si svou vláčnost i jemnost zachová také do druhého dne.

 Zdroje:

Autor: Jan Říha
Přidejte si nás na domovskou stránku
Seznam.cz nebo Google Zprávy
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google zprávy