Bábovka z cukety chutná grandiózně!

Bábovka z cukety chutná grandiózně!
Napadlo vás někdy do bábovkového těsta přidat zeleninu? Že ne? Teď rozhodně nemáme na mysli rajčata nebo ředkvičky, ale taková cuketa v bábovce rozhodně nemá chybu! Cuketovou chuť můžete podtrhnout skořicí!

Cuketa do bábovky určitě patří

Myslíte, že už jste vyzkoušeli snad všechny možné ingredience, které lze do bábovkového těsta přidat? Pracovali jste s kakaem, čokoládou, oříšky, kandovaným ovocem či kořením? I přes velmi obsáhlou škálu přísad jste dosud nevyzkoušeli všechno, pokud jste nepoužili cuketu.

Cuketa je jedním z mála druhů zeleniny (hned po mrkvi), které lze do bábovkového těsta přidat. Cuketa bábovkové těsto obohatí o svou chuť a výživné látky. V bábovce představuje zdroj vlákniny i těsto zvláčňující složku. Nemusíte se bát, že by cuketová bábovka zůstala netknuta, protože vaše rodina cuketu v oblibě nemá. Naopak vám zaručujeme, že vaši blízcí cuketu v bábovkovém těstě ani nepoznají. Kromě jiného ji můžete zamaskovat také skořicí.

Jaké ingredience na cuketovou bábovku se skořicí potřebujete?

Připravte si:

  • 3 hrníčky polohrubé mouky,
  • 2 hrníčky strouhané cukety,
  • 2 hrníčky krystalového cukru,
  • 1 hrníček změklého másla
  • 3 středně velká vejce,
  • 1 hrnek tvarohu
  • jedno balení kypřícího prášku do pečiva,
  • špetku soli,
  • dvě čajové lžičky vanilkového extraktu,
  • dvě čajové lžičky skořice,
  • 2 čajové lžičky jedlé sody.

Na vnitřní směs si připravte:

  •  jednu třetinu hrníčku krystalového cukru,
  • 1 polévkovou lžíci skořice. 
Zdroj: papkin / Shutterstock

 Jak na cuketové těsto?

Cuketa je zelenina, která v kuchyni vyniká svou nevýrazností. Ano, slyšíte dobře. Ačkoliv má cuketa spoustu výživných látek, chutí není nijak výrazná, a proto přejímá chuť ostatních surovin. Právě díky nevýraznosti je v kuchyni velmi oblíbená. Lze ji smíchat s řadou dalších surovin, se kterými se hezky snoubí. Přidat ji můžete i do bábovkového těsta, které hezky zvláční.

Tip: Chcete si pochutnat na vláčné bábovce? Přidejte do jejího těsta strouhanou cuketu!

Jak tedy připravit cuketové těsto. Ze všeho nejdříve si očistěte a nastrouhejte cuketu. Nastrouhanou cuketu hoďte na pár minut do vroucí nesolené vody. Tím hezky změkne, čímž se v těstě hezky schová.

Troubu rozehřejte na teplotu 175 °C a pečlivě vymažte bábovkovou formu.

Připravte si sypkou směs doprostřed bábovky smícháním cukru se skořicí. Zatím tuhle směs odložte stranou.

Mouku smíchejte s kypřícím práškem, jedlou sodou, špetkou soli a se skořicí. V míse do hladké pěny umíchejte máslo s cukrem, postupně přidejte vejce, mléko, vanilkový extrakt a hrnek tvarohu. Do směsi hezky pomalu zapracujte také směs mouky. Teď je ta pravá chvíle do těsta vmísit strouhanou cuketu. Tu do těsta zapracujte pomalu ručně.

Polovinu směsi nalijte do bábovkové formy a na ni vysypte sypkou skořicovou směs. Vrstvení dokončete zbylou částí základního těsta. Bábovku pečte zhruba hodinku. Jakmile ji z trouby vytáhnete, posypejte ji cukrem a skořicí.

 Přejeme dobrou chuť!

 

Zdroje: