Staňte se znalcem vína: O sektu aneb víte, co pijete?

Staňte se znalcem vína: O sektu aneb víte, co pijete?
Neodmyslitelnou součástí oslav je sekt. Víte ale, čím si vlastně během slavnostních okamžiků připíjíte? Co je to sekt a jak se vyrábí? A jak poznat pravé šampaňské?

Co je to sekt

Pod pojmem sekt se rozumí šumivé víno, u kterého je legislativně stanovena vyšší jakost hroznů. Ke vzniku bublinek v šumivém víně dochází primárním nebo sekundárním kvašením vína.

Dříve platilo zjednodušené vysvětlení, které stanovovalo, že u šumivých vín dochází k přirozenému vzniku oxidu uhličitého, tedy oněch „bublinek“. Perlivá vína byla oxidem uhličitým sycena dodatečně.

Toto jednoduché rozdělení už dnes nicméně není možno aplikovat do důsledku. Do kategorie šumivých vín je totiž možno zařadit i taková vína, která jsou vyráběna z vína stolního, platí však, že bez účastni druhotného kvašení.

Termín sekt bývá někdy zaměňován za označení „šampaňské“. Tak se ale může označovat výhradně šumivé víno vyráběné ve francouzské oblasti Champagne-Ardenne. Specifický způsob výroby spočívá ve využití pouze tří odrůd vína, a to Rulandské modré, Mlynářka a Chardonnay.

Podle čeho vybrat dobrý sekt

Běžný spotřebitel se však spíše než o terminologii nebo technologii výroby bude zajímat o chuť. O té si můžete udělat představu už v obchodě podle označení na lahvi. Vína lze rozlišit zjednodušeně na sladká nebo tzv. suchá. To se odvíjí od obsahu zbytkového cukru. Rozdělit tak můžeme vína následovně:

 

brut nature – 0 až 3 g/l

extra brut – 0 až 6 g/l

brut – 0 až 12g/l

extra dry – 12 až 17 g/l

sec – 17 až 32 g/l

demi sec – 32 až 50 g/l

doux - 50 g/l a více

 

Jednoznačná rada, jak pořídit skutečně kvalitní sekt, proto neexistuje. Koupit byste si měli jednoduše takový, který vám chutná. K oblíbenému nápoji tak, s jistou nadsázkou řečeno, nezbývá než se doslova propít. Samozřejmě vždy s mírou.

Podobné je to i s doporučeným servírováním. Jednoznačná pravidla, která by stanovovala, k čemu se který konkrétní sekt hodí, neexistují.