Podzim je dobou, kdy vysazujeme nové ovocné stromky a okrasné dřeviny

Podzim je dobou, kdy vysazujeme nové ovocné stromky a okrasné dřeviny
Podzim, kdy už pomalu končí všechny zahradní práce, které nás provázely od jara, je ta nejvhodnější doba, kdy zvážit, zda máme ještě v naší zahradě místo na nové stromy a keře.

Jak na to

Kromě broskvoní a meruněk, které by se měly vysazovat na jaře v březnu a dubnu, můžete vybírat v široké škále ovocných stromů a jejich odrůd. Slunce už není tak intenzivní a stromek bude mít dost času zakořenit, než přijdou mrazy.

Vybírejte si stromky uváženě:

• Pokud budete vysazovat strom, který bude solitér, vybírejte si ovocné dřeviny, které jsou samoopylující. Ve své blízkosti tedy nepotřebují žádný zdroj pylu.  Takové stromky jsou označené jako samosprašné.

• Při výběru odrůd se informujte o době, kdy ovoce dozrává. Některé odrůdy mohou být v konzumní zralosti v době, kdy jezdíte pravidelně na dovolenou, a tak byste úrodu nestihli sklidit a zpracovat, a to by byla škoda. Zdravé a chemicky neošetřené ovoce dnes získáte prakticky jen z vlastní zahrady, protože od velkopěstitelů je vše chemicky ošetřeno a pokud budete kupovat BIO kvalitu, sáhnete pořádně hluboko do kapsy.

• Při výsadbě ovocných stromů myslete na dobré sousedské vztahy a stromy dejte alespoň 5 metrů od sousedního pozemku. Vyhnete se tak sporům kvůli opadanému listí a ani zralé ovoce na sousedově trávníku není ideálním stavem.

• V místě výsadby upravte půdu zkypřením asi v ploše 2 m2 a připravte jámu asi 1.5x větší, než je velikost kořenového balu nového stromku. Běžně se dělá jáma asi 0,5 m hluboká, pokud má stromek specifické požadavky, mělo by to být uvedeno na etiketě. Pokud nemá nový stromek kořenový bal, musí se na několik hodin, nejlépe přes noc, ponořit do vody.

• Strom musí růst rovně, takže součástí výsadby je zatlučení robustního kůlu ještě samotnou výsadbou stromku.

• Na dno jámy můžete dát dobře vyzrálý kompost. Dřevinu pěkně do jámy usaďte a srovnejte. Dbejte na to, aby očkování stromku bylo na šířku dlaně nad povrchem hlíny, kterou sazenici zasypete. Půda musí být kvalitní a bohatá na živiny. Stromek uvažte a pořádně zalijte. V následujících dnech zálivku opakujte, aby okolí stromku nevyschlo, pokud nebude pršet.

• Nic nezkazíte, pokud mladý stromek před příchodem mrazů obalíte do bílé netkané textilie, aby byla rostlina chráněná před holomrazy.