Co jste pravděpodobně nevěděli o snech

Co jste pravděpodobně nevěděli o snech
Po celá staletí hledali lidé význam snů. Rané civilizace považovaly sny za způsob komunikace mezi lidmi a bohy, Řekové a Římané byli přesvědčeni, že sny mohou předpovídat budoucnost. Od té doby se však časy změnily a nyní existuje mnoho teorií o významech snů a nespočet různých interpretací.

Sny mohou být různé, ať už fascinující, hrůzostrašné, vzrušující nebo jednoduše zvláštní. Mohou být mlhavé a velmi matoucí, jasné a srozumitelné. Některé z nich jsou velmi živé a silné, že je lze jen těžko ignorovat. Každý z nás sníme, i když si to další den většinou nepamatujeme. Ale kde se berou sny? A co vlastně znamenají? Je to způsob zábavy naší mysli, když spíme? Nebo se nám snaží prostřednictvím snů naše podvědomí něco sdělit?

Zdroj: Autor: Yuganov Konstantin / Shutterstock

Pravděpodobně každý z nás strávil nějaký ten čas nad přemýšlením o svých snech. Než se podíváme na některá zajímavá fakta, o kterých jste zřejmě nevěděli, nejprve zjistíme, co sny znamenají.

Co je to sen?

Sny jsou sekvence obrazů, myšlenek, emocí a pocitů, které se vyskytují nedobrovolně v naší mysli během různých fází spánku, avšak nejživější sny se objeví během REM fáze, kdy se zrychlí pohyb zavřených očí. Mozek je v této fázi během spánku nejaktivnější. V průběhu noci máme každý kolem čtyř až osmi snů, z nichž jeden trvá zhruba 10 až 30 minut.

Proč si sny nepamatujeme?

Až 95% snů zapomeneme krátce po probuzení. Sny si nepamatujeme, protože naše paměť pracuje ve spánku odlišně. Vyšetření mozku spících jedinců ukázalo, že čelní laloky, které hrají významnou roli při tvorbě paměti, jsou v REM fázi neaktivní, což je fáze, ve které dochází nejčastěji k snění.

Někteří lidé sní černobíle

Zatímco většina lidí sní barevně, na světě existuje malé procento lidí, které sní černobíle. Pokud běžně míváte sny plné barev a nyní se vám zdají sny černobílé, může to znamenat, že postrádáte emoce, nebo že jste se vzdali kontroly nad vlastní životní cestou, či se ve snu můžete cítit jako vnější pozorovatel. Není ale vysvětleno, z jakého důvodu někteří lidé sní pouze černobíle, jednou z možností je přechod z černobílých televizí na barevné.

Každý z nás sníme, i když si to další den většinou nepamatujeme.

Rozdíl mezi muži a ženami

Vědci zjistili, že existují určité rozdíly mezi ženami a muži, pokud jde o obsah snů. Muži mají tendenci mít agresivnější sny než ženy, zároveň jsou jejich sny kratší. Podle studie se mužům také častěji zdá o zbraních než ženám.

Zvířata pravděpodobně sní

Stejně jako lidé, procházejí i zvířata různými fázemi spánku, mezi které patří REM fáze. Je tedy velmi pravděpodobné, že se i zvířatům zdají sny. Stačí se podívat na spícího psa, který občas ze spánku zaštěká, zavrčí, pohne ocáskem, či dokonce začne hýbat nohama. Snění údajně zvířatům napomáhá si zapamatovat události, které se odehrály během dne, například kde našli vodu nebo získali potravu.

Lucidní snění

Lucidní sny jsou sny, při kterých víte, že sníte, ale zároveň spíte. Při spánku máte zároveň možnost řídit nebo ovládat váš sen. Tuto schopnost lze určitými způsoby také natrénovat, je však potřeba naučit se pamatovat vlastní sny, například pomocí zápisníčku.

Podobné sny

Mnoho snů si je podobných, i když sny bývají často ovlivněny našimi osobními zkušenostmi. Spousty lidí z celého světa sní o tom, že je někdo pronásleduje, že padají, že vidí ve snu hada, nebo jsou dokonce napadeni. Někoho děsí sny o neschopnosti se pohybovat, někdo dokáže ve snu létat a někteří lidé jsou nazí na veřejnosti.