Máte rádi slaná jídla? Dejte si pozor, sůl může významně ovlivnit zdraví našich ledvin

Máte rádi slaná jídla? Dejte si pozor, sůl může významně ovlivnit zdraví našich ledvin
Bez soli si asi většina z nás nedokáže představit život. Naše tělo bez ní nedokáže existovat. Ani velké množství soli ale nemusí přinést nic dobrého. Velké riziko sůl přináší především našim ledvinám.

Sůl je ukrytá ve velkém množství uměle zpracovaných potravin

Sůl je důležitou látkou, která v našem těle udržuje dostatečnou hladinu vody. Zároveň je velmi zásadní pro náš krevní oběh. Vysoké množství soli ale může přinést i nejeden zdravotní problém. Vysoký tlak, zavodnění, zvýšení pravděpodobnosti onemocněním cukrovkou 2. typu či obrovské problémy s ledvinami jsou kvůli nadměrnému užívání soli na denním pořádku. O tom, že konzumujeme velké množství soli, přitom vůbec nemusíme vědět.

Studie o konzumování soli nepřináší dobré zprávy

Měli bychom si především uvědomit, že sůl nekonzumujeme pouze ve chvíli, kdy si vědomě jídlo osolíme. Velké množství upravených potravin již v sobě sůl obsahuje. Schválně si někdy přečtěte složení svého oblíbeného jídla. Hrozivé je například to, že na 100 gramů tukového rohlíku člověk zkonzumuje až 1,6 gramu soli. Doporučená denní dávka by přitom neměla překročit 5 či 6 gramů.

Velmi znepokojivá je i hodnota množství soli, kterou člověk denně zkonzumuje. Jedná se totiž až o 15 gramů soli denně. Ta je z velké části obsažena v potravinách, které jsou již továrně zpracovány. Pokud tedy chceme své tělo před solí co nejvíce chránit, je nutné se zamyslet nad skladbou našeho jídelníčku. Často lze totiž upravené a velmi slané potraviny nahradit lepší variantou.

I ve chvíli, kdy tedy doma odstraníme solničku a méně slané jídlo si přestaneme dochucovat, za den zkonzumujeme velké množství soli. Často se ani nevejdeme do doporučeného denního množství. To sebou ale přináší různá rizika. Je prokázáno, že lidé konzumující velké množství soli mají větší sklony k onemocnění cukrovkou 2. typu. Jsou také náchylnější ke zvýšení krevního tlaku či k problémům s ledvinami. Právě sůl hraje v případě zdraví ledvin velmi důležitou roli.

Nestačí jen přestat solit, sledujte i složení jednotlivých potravin, kolik obsahuje soli
Nestačí jen přestat solit, sledujte i složení jednotlivých potravin, kolik soli obsahují | Zdroj: glisic_albina / Depositphotos

Zvýšené množství soli vede až k chronickému onemocnění ledvin

Chronické onemocnění ledvin se velmi často projevuje sníženou chutí k jídlu, častějším močením, křečemi, oteklými kotníky a nohami či suchou a svědivou kůží. Objevuje se v jakémkoliv věku a velmi často vzniká právě díky nadměrné konzumaci soli. Ruku v ruce s chronickým onemocněním ledvin jde často i diabetes a vysoký krevní tlak.

Tělo vám za omezené množství soli poděkuje

Zdravotní stav velmi často ovlivnit nemůžeme. Tělu člověka však rozhodně prospěje zdravý životní styl. I ten je spojen se šetřením solí. Dobře si tak promyslete, jak často budete sůl do svých jídel přidávat.