Využijte leden 2024 jako příležitost k novému předsevzetí. Zatočte s cigaretami jednou provždy

Využijte leden 2024 jako příležitost k novému předsevzetí. Zatočte s cigaretami jednou provždy
S pomocí osvědčených postupů se můžete konečně zbavit závislosti na nikotinu. Prospěje to nejen vaší peněžence, ale především vašemu zdraví. Už po pár hodinách pocítíte zlepšení svého tlaku a po třech dnech se vám bude lépe dýchat. Nenechte se dál ovládat chutí na cigaretu.

Bez cigaret se vám bude lépe dýchat a žít

Pokud chcete přestat s kouřením, můžete si z ledna 2024 udělat příležitost pro nový začátek. Přinese vám to spoustu zdravotních výhod. Už po 20 minutách se vám krevní tlak a puls vrátí do normálu, po 8 hodinách se hladina nikotinu v krvi sníží na polovinu a hladina kyslíku se vrátí do normálního stavu. Po 48 hodinách bude oxid uhelnatý z těla vyloučen a plíce začnou odstraňovat hlen i jiné zbytky po kouření; zlepší se též schopnost chuti a čichu. Po 72 hodinách se dýchání stane snazším, průdušky se začnou uvolňovat a zvýší se hladina energie. V následujících týdnech a měsících se vám zlepší krevní oběh a funkce plic, takže se zmírní kašel a sípání. Během let se sníží pravděpodobnost infarktu a riziko rakoviny plic.

Zažeňte nutkání, užívejte pomůcky a svěřte se ostatním

Začněte tak, že si vyberete datum, kdy s kouřením nadobro skoncujete, a přidejte si ho do kalendáře. Shromážděte důvody, proč byste měli přestat. Aby ta cesta byla lehčí, používejte pomůcky pro odvykání kouření, díky kterým budete zvládat chutě. Změňte svou rutinu, kouříte-li v určitou denní dobu. Nezapomeňte se lidem z okolí pochlubit, že s kouřením přestáváte – jejich podpora pro vás bude důležitá. Pokud jste se pokoušeli přestat už někdy dříve, zkuste si vzpomenout, co u vás tehdy fungovalo. Ujasněte si spouštěče kouření a snažte se jim vyhnout. Zkrátka udržujte touhu na uzdě tím, že se nějak zaměstnáte. Jestli potřebujete více motivace, využijte bezplatné podpory, včetně k tomu určených aplikací a podpůrných skupin na Facebooku.

Řekněte cigaretám „ne“.
Řekněte cigaretám „ne“. | Zdroj: EdZbarzhyvetsky / Depositphotos

Odvykání kouření komplikuje návykovost nikotinu

Rizika kouření cigaret nejsou malá, stojí za 8 z 10 případů rakoviny plic a hrtanu a může způsobit nejméně 12 typů rakoviny. Pro ty, kteří už kouří, je ale odvykání komplikováno návykovou silou nikotinu. Naštěstí existují léčebné postupy, které mohou proces usnadnit. Zajděte za svým rodinným lékařem, jenž vám vysvětlí, jaké další zdroje jsou k dispozici. Odborná pomoc a farmakologická léčba výrazně zvyšuje šance na odvykání kouření. Deset cigaret denně je už víc než dost ke zvážení užívání léků.

S odvykáním pomáhají zmíněné nikotinové náplasti s pomalým uvolňováním, tablety, žvýkačky a ústní spreje s rychlým uvolňováním. Aby však fungovaly, vyžadují dobrou techniku, s níž by vás měl seznámit lékař nebo zdravotní sestra.

Existují i jiné léky s prokázanou účinností, např. cytisin. Ačkoli se začal komercializovat teprve nedávno, látka pocházející z rostliny je známá desítky let. Vedle léčby biologických příznaků je také zapotřebí psychologický přístup, kdy se pacient naučí žít s opatřeními pro vyhýbání se kouření. Elektronické cigarety vám s odvykáním nepomohou, navíc přibývá důkazů, že vyvolávají zánětlivé změny v dýchacím systému téměř jako běžné cigarety.