Vysoká hladina cholesterolu ohrožuje vaše zdraví. Snižte ji s pomocí vlákniny a cvičení

Vysoká hladina cholesterolu ohrožuje vaše zdraví. Snižte ji s pomocí vlákniny a cvičení
Příliš mnoho cholesterolu v krvi může zablokovat vaše cévy a zvýšit pravděpodobnost, že budete mít později problémy se srdcem, případně dokonce mrtvici. Nepropadejte však panice, všechno se dá zavčas řešit, stačí k tomu vlastně jen vhodná strava a dostatek pohybu.

V boji s cholesterolem pomůže vláknina

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) jsou kardiovaskulární onemocnění celosvětově jednou z hlavních příčin úmrtí; každoročně si vyžádají odhadem 17,9 milionu životů. Mezi stěžejní rizikové faktory patří vysoký cholesterol, spoluzodpovědný za 60 % srdečních onemocnění.

Příliš velké množství cholesterolu v krvi je způsobeno především konzumací tučných jídel, nedostatečným cvičením, nadváhou, kouřením a pitím alkoholu. Jeho snížením můžete zdravotním obtížím předcházet. Živinou číslo jedna, která vám v tomto směru výrazně prospěje, je vláknina, jež cholesterol „vytahuje“ z těla dříve, než se dostane do oběhu.

Pět potravin obsahujících vlákninu

Jednou z pěti užitečných potravin, které pomáhají udržet zdravou hladinu cholesterolu, je oves. Podle kardiologů obsahuje vedle vlákniny také mnoho antioxidantů přispívajících ke zlepšení funkce krevních cév a snížení krevního tlaku.

Druhou příhodnou potravinu představuje cizrna, plná draslíku a hořčíku. Jeden šálek zahrne téměř 15 g bílkovin, 12 g vlákniny a čtvrtinu vaší denní potřeby železa.

Zapomínat by se nemělo ani na rukolu, která nemusí každému chutnat, ale prospěje lidskému zdraví. Je vynikajícím zdrojem betakarotenu nezbytného pro dobrý zrak, silný imunitní systém a zdravou pokožku. S pouhými deseti kaloriemi poskytnete tělu 1 g vlákniny.

Dalším cenným doplňkem jsou mandle. Je totiž velmi důležité užívat nezpracované ořechy a semena. Malá hrst mandlí poskytne člověku 3,5 g vlákniny, 6 g bílkovin a téměř 40 % denní potřeby vitamínu E.

Na závěr tu máme ještě avokádo, báječný zdroj základních vitamínů, minerálů a zdravých mononenasycených tuků. Průměrně velký plod obsahuje 14 g.

Podle American Heart Association je vhodné konzumovat minimálně 25 g vlákniny denně, což většina z nás bohužel nedodržuje.

Snižte cholesterol zdravou stravou a pohybem

Z výše uvedeného vyplývá, že cholesterol můžete snížit zdravým stravováním a častějším cvičením. Někteří lidé se ale neobejdou ani bez léků. Snažte se jíst více ryb, jako je makrela či losos, dále hnědou rýži, celozrnný chléb a celozrnné těstoviny, ořechy a semena, ovoce a zeleninu. Omezit byste pak měli konzumaci masových koláčů, klobás a tučného masa, smetany, tvrdého sýra (např. čedaru), másla, sádla, dortů a sušenek i potravin, které obsahují kokosový nebo palmový olej.

Cvičit se doporučuje alespoň 150 minut (2,5 hodiny) týdně. Pokud začínáte, můžete vyzkoušet prostou, ale dostatečně rychlou chůzi, aby vaše srdce začalo tlouct rychleji, případně plavání a cyklistiku. Myslete na to, že vysoká hladina cholesterolu obvykle nezpůsobuje zjevné příznaky. Zda ji máte, se dozvíte až na základě krevních testů.

Zdroje článku: