Mozek a střeva jsou pevně propojeny. K jejich správnému vývoji pomáhá mateřské mléko

Mozek a střeva jsou pevně propojeny. K jejich správnému vývoji pomáhá mateřské mléko
Dostatek živin a podpora správného vývoje mozku i dalších orgánů těla. To vše a mnohé další má za výsledek pravidelné kojení miminka mateřským mlékem. V dnešní době není jeho nahrazení ničím neobvyklým. I tak je jeho kvalita stále vysoká. Kojení má totiž velmi důležitý význam v životě malého človíčka.

Mateřské mléko je spojením živin a vody

Neustále se dočítáme, že je mateřské mléko plné živin. Možná tak pro někoho může být překvapivé, že se více než ze tří čtvrtin skládá z vody. Dále ale obsahuje také vysoké množství sacharidů, tuků, vitamínů, minerálních látek i bílkovin.  Aby žena neměla problémy s kojením, může jej podpořit každodenní konzumací ovesných vloček, rýže či kysaných mléčných produktů. Běžně jsou prodávány také kojící čaje obsahující fenykl.

Dlouhodobé kojení přináší nejednu výhodu při vývoji dítěte

Nejde přitom pouze o to, zda je dítě kojeno či nikoliv. Důležité také je, jak dlouho kojení probíhá. Na základě různých studií je prokázáno, že kojení delší než půl roku významně ovlivňuje kognitivní funkce mozku. Pokud je tedy dítě plně kojeno minimálně prvních šest měsíců svého života, v budoucnu by mělo mít kognitivní funkce vyvinuty na velmi vysoké úrovni. Ani matkou nekojené děti na tom ale nemusí být špatně. Úroveň kognitivních schopností je ovlivněna i dalšími faktory. Například inteligencí matky.

Mateřské mléko ale hraje důležitou roli i v dalších oblastech vývoje miminka. Například pomáhá s tvorbou neuronálního spojení synapse. K této podpoře dochází především díky molekule cukru, takzvanému myoinositolu, který je v mateřském mléce hojně obsažen především prvních pár týdnů a měsíců po narození miminka.

Střevo a mozek jsou nerozlučnou dvojkou

Kojení neovlivňuje pouze mozek. Ten je totiž významně propojen s našimi střevy. Střevo je takzvaně našim druhým mozkem. Spousta lékařů tyto dva orgány označuje jako osu začínající ve střevech a mikrobiotě a pokračující až do mozku. Právě mikrobiota je zde velmi důležitá. Určuje totiž, v jakém stavu se střeva a jejich okolí nachází.

V dospělosti naše zdraví ovlivňuje vyvážený životní styl, jehož součástí je i vhodná strava. Právě mateřské mléko je tekutinou, která obsahuje všechny potřebné živiny. A tak ve střevech miminka může být vytvořeno kvalitní prostředí neboli mikrobiota. Střeva jsou propojena s mozkem. Ovlivňují ale nejenom naše trávení. Svůj podíl mají i na vývoji naší imunity, na našem myšlení, chování nebo emocích.

Pokud matka nemůže kojit přirozenou formou, i výběr umělé výživy je velmi důležitý
Pokud matka nemůže kojit přirozenou formou, i výběr umělé výživy je velmi důležitý | Zdroj: Youzhny / Depositphotos

Umělá výživa se mateřskému mléku velmi podobá

Síla a pozitivní účinky mateřského mléka jsou známy od nepaměti. Málokdo si ale uvědomuje, že ve velkém ovlivňují vývoj prakticky každého orgánu v našem těle. Pokud tedy matka nemůže kojit přirozenou formou, i výběru umělé výživy je potřeba dát dostatečnou váhu.