Cytisin je neocenitelným pomocníkem v boji proti návykovému nikotinu. Vyzkoušejte, co dokáže

Cytisin je neocenitelným pomocníkem v boji proti návykovému nikotinu. Vyzkoušejte, co dokáže
Pokud se už delší dobu snažíte přestat kouřit a nikotinové náplasti nebo žvýkačky se ve vašem případě míjejí účinkem, můžete zkusit jiné léčebné postupy, např. cytisin. Na způsob užívání se ale raději zeptejte lékaře.

Cytisin zvyšuje šance na úspěšné odvykání kouření

Cytisin, levná a účinná látka pro odvykání kouření, se ve východní Evropě používá od 60. let 20. století a podle studie publikované v časopise Addiction více než zdvojnásobuje šance na úspěšné odvykání ve srovnání s placebem. Může být účinnější než nikotinová substituční terapie (žvýkačky, pastilky, náplasti apod.). Má benigní bezpečnostní profil bez důkazů o závažných vedlejších účincích, jediným problémem je skutečnost, že dosud není licencován ani uváděn na trh ve většině zemí mimo střední a východní Evropu.

Cytisin je sloučenina na rostlinné bázi, která zmírňuje abstinenční příznaky tabáku u člověka, jenž přestal s kouřením. Poprvé byl syntetizován v Bulharsku roku 1964 jako Tabex® a následně se rozšířil do dalších zemí východní Evropy a Asie, kde se stále prodává. V roce 2017 jej polská farmaceutická společnost Aflofarm začala prodávat jako Desmoxan®, lék pouze na předpis, a Kanada jej schválila coby volně prodejný přírodní zdravotní produkt Cravv®.

Vzhledem k tomu, že se jedná o cenově dostupný lék, mohl by být součástí plánu na zvýšení dostupnosti drogové terapie pro kuřáky, jež jinak bývá hlavně v zemích s nízkými a středními příjmy omezená. Kouření je celosvětově považováno za hlavní příčinu úmrtí, kterým lze předcházet. Cytisin má potenciál být jednou z důrazných odpovědí na tento problém.

Účinný lék s matoucím příbalovým letákem

O tom, že má cytisin podobné účinky jako nikotin, se ví už od roku 1818. Pod různými názvy se v současnosti využívá ve dvaceti zemích světa, přičemž na pulty českých lékáren se dostal také. Cílí přímo na receptory v mozku, kde nikotin účinkuje, a blokuje je. Zároveň vyvolává účinek podobný nikotinu a výrazně snižuje biologický abstinenční syndrom. Zkrátka omezuje touhu po nikotinu a dobré je, že ho lze zakoupit zcela volně bez předpisu. Lék je tak dostupný všem, ale často bez řádného doporučení, jak jej správně užívat. Informace na příbalovém letáku podle všeho neodpovídají skutečnosti.

„S příbalovým letákem máme tři potíže. Zaprvé, je tam napsáno, že balení je na 25 dní. Pak by měl pacient přestat lék užívat. Dalším problematickým bodem je, že máte do pěti dnů od začátku užívání léku přestat s kouřením,“ vysvětluje lékařka Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku. Dodává, že lék je přírodní a bezpečný, ale pacienti bývají často v důsledku nejasných instrukcí zmatení. Problematický bod představuje rovněž dávkování, podle letáku začínající na šesti tabletách po 1,5 mg denně a postupně se snižující. „Pro silně závislé kuřáky je to prostě málo. Některým pacientům doporučujeme i dvojnásobné dávky tablet za den. Lék nemá prakticky žádné nežádoucí účinky.“

Zdroje článku: