Sedavý způsob zaměstnání je třeba kompenzovat. Dopřejte svému tělu dostatek pohybu

Sedavý způsob zaměstnání je třeba kompenzovat. Dopřejte svému tělu dostatek pohybu
V práci člověk obvykle stráví více než třetinu dne. Pokud má sedavé zaměstnání a celých 8 hodin sedí například u počítače, tělo potřebuje dostatečnou pohybovou kompenzaci. Jedině tak se člověk ve svém těle může cítit dobře.

Nedostatek pohybu ovlivňuje tělo i psychiku

Dlouhodobé sezení negativně ovlivňuje hned několik oblastí našeho života. Předně není zdravé pro naše tělo. Obecně známé jsou během dlouhého sezení problémy se zády. Páteř je přetížená a sedící člověk jen velmi těžko udržuje záda ve vzpřímené poloze. Ohrožena ale nejsou pouze záda a správné držení těla. Významně je také zvýšeno riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Mezi ně se řadí například mrtvice nebo infarkt či cukrovka. Dlouhé sezení nepřidá ani naší psychice. Je prokázáno, že nadměrné sezení může vyvolávat úzkostné stavy, paniku či deprese.

Sedavé zaměstnání lze kompenzovat alespoň minimálním pohybem

O negativních účincích jsme si toho již řekli hodně. Jak se sedavým způsobem života ale naložit, když se jedná o naše zaměstnání? Do práce chodit musíme. Existují ale způsoby, jak si sezení po celý den zpestřit a jak po pracovní době pomoci tělu i psychice dát se zpátky do pořádku.

Pokud máte sedavé zaměstnání, měli byste aktivně vyhledávat různé příležitosti k pohybu. Nejjednodušším způsobem, jak se protáhnout, je chůze. Choďte kdykoliv a kdekoliv můžete. Místo výtahu lze využít schody, místo tramvaje či auta alespoň krátkou procházku. Nikdo neříká, že za den musíte ujít desítky kilometrů. Na to člověk často nemá čas ani náladu. Krátká procházka na vzduchu ale udělá dobře na duchu i na těle. Zdravý životní styl je vždy doplněn o dostatek aktivního pohybu. Sportovní aktivity, mezi které patří jakýkoliv sport či dlouhá procházka v náročnějším prostředí, by měl člověk zařadit minimálně třikrát v týdnu. Taková aktivita by měla trvat alespoň 30 minut.

Zdravý životní styl je vždy doplněn o dostatek aktivního pohybu
Zdravý životní styl je vždy doplněn o dostatek aktivního pohybu | Zdroj: SergeyNivens / Depositphotos

Pohyb přidávejte, i když nemáte žádné problémy

Ať už vás trápí dlouhodobé bolesti zad, či další zdravotní problémy, nebo chcete jakýmkoliv potížím včas předejít, vsaďte na prevenci. Během dlouhého sezení si dělejte přestávky. I pětiminutové projití se po chodbě či protažení těla může dělat zázraky. Můžete obměňovat také způsob sezení. Variantou jsou různé ergonomické pomůcky či gymnastický míč. Ani s ním by se to ale nemělo přehánět. Všechny tyto pomůcky by měly být pouze pomocníky při sezení. Rozhodně bychom je neměli využívat po celý den.

Procházky a dostatek pohybu několikrát týdně

Velké množství zaměstnaných lidí během dne stráví sezením. Aby netrpěla naše psychika ani zdraví, měli bychom pohybem strávit každý den alespoň pár minut. Nemusí se přitom jednat o žádný vrcholový sport. Obyčejná procházka má pro naše tělo blahodárné účinky. Vyšší fyzickou aktivitu, různé sportovní vyžití či procházky v náročnějším terénu, by pak člověk měl zařadit alespoň třikrát v týdnu na půl hodiny.