Cukrovka 2. typu není pouze o obezitě. Šanci onemocnět zvyšuje i nadměrná konzumace soli

Cukrovka 2. typu není pouze o obezitě. Šanci onemocnět zvyšuje i nadměrná konzumace soli
Lidí s cukrovkou 2. typu v naší zemi i po celém světě neustále přibývá. Může za to nejenom nedostatek pohybu či obezita. Svůj podíl má na cukrovce i špatná strava s velkým množstvím soli.

Cukrovka se po světě rozmáhá velmi rychle

Sůl je látkou, bez které by naše tělo jen těžko správně fungovalo. Ani její velké množství ale organismu nepřináší nic dobrého. Zavodňování, vysoký krevní tlak nebo ohrožení správné funkce ledvin jsou pouze základním výčtem problémů. Sůl je velmi často i jedním z faktorů, které dopomáhají k onemocnění cukrovkou 2. typu.

Cukrovka 2. typu je z nemocí diabetes tím nejčastějším onemocněním. Trpí ji až 90 % lidí, kteří cukrovkou onemocní. Jedná se o metabolickou poruchu, která nejčastěji vzniká v dospělosti. A to v situaci, kdy je v krvi zvýšená hladina glukózy za současné rezistence inzulinu. V dnešní době, při sedavém zaměstnání, pravidelném přejídání, konzumování nezdravých potravin, se jedná o nemoc, kterou trpí velké množství lidí. Není tak ničím překvapivým, že se vědci snaží dopodrobna zjistit, co za tímto onemocněním přesně stojí.

Pro mnohé je to překvapivé, sůl ale může dopomoci k cukrovce

Cukrovka 2. typu šla podle lékařů dříve velmi často ruku v ruce s obezitou a vyšším věkem. Protože jsou ale stále více obézní i mladí lidé, ani jim se tato nemoc v posledních letech nevyhýbá. Obezita je způsobena špatnou životosprávou. Nejenom nezdravé jídlo, ale ani nedostatek pohybu člověku neprospívají. Důležitou roli zdravého života a také onemocnění diabetem typu 2. ale hraje také sůl.

Mnoho lidí se mylně domnívá, že onemocnění cukrovkou nejvíce ovlivňuje cukr. I sůl ale může onemocnění cukrovkou dopomoci. Vědci se tímto tématem zabývají již několik let. Výzkum z roku 2021 potvrdil, že sůl může mít, kromě dalších negativních vlivů, podíl také na vzniku cukrovky 2. typu. Studie prokázala, že každý zkonzumovaný gram soli, který překročí maximální denní dávku 5 gramů, zvyšuje šanci na onemocnění cukrovkou. A to o více než 40 %. Vědci zároveň dodávají, že samotná sůl cukrovku přímo způsobit nemůže. Je to ale jeden z dalších faktorů, který jejímu vzniku může významně pomoci.

Je prokázáno, že přílišná konzumace soli zvyšuje šanci na onemocnění cukrovkou
Je prokázáno, že přílišná konzumace soli zvyšuje šanci na onemocnění cukrovkou | Zdroj: VadimVasenin/ Depositphotos

Dalším poznatkem jedné ze studií bylo, že i konzumace více než 3 gramů sodíku za den výrazně zvyšuje šanci na onemocnění cukrovkou druhého typu. Snižování množství soli je v rozporu s potravinami, které v dnešní době běžně najdeme v obchodech. I proto se zdravotnické organizace rozhodly apelovat především na mladé lidi. Těm doporučují denně konzumovat velmi malé množství soli. V opačném případě právě mladí mohou již v rané dospělosti cukrovkou snadno onemocnět.

Riziku cukrovky 2. typu je vystaveno čím dál více lidí

Nejenom obezita a velké množství přijímaného cukru stojí za cukrovkou 2. typu. Pozor bychom si měli dávat také na sůl. I bez vědomého solení zkonzumujeme každý den velké množství soli. Rozhodně bychom s ní tak měli šetřit.