Jak připravíte vynikající bábovku z mascarpone?

Jak připravíte vynikající bábovku z mascarpone?
Co vás ráno spolehlivě vyžene z postele? Bábovka, která na vás čeká na stole. Bude-li upečená z mascarpone, nebudete moci dospat. Vynikající bábovka z mascarpone má nadýchanou krémovou chuť.

Co je a odkud pochází mascarpone?

Napadlo vás někdy upéct bábovku z mascarpone? Budete překvapeni její chutí. Mascarpone je sýr původem z Itálie, konkrétně z Lombardie, kde se začal vyrábět už na přelomu 15. a 16. století. Mascarpone patří k nejmladším zástupcům sýrů. Lze ho použít na slaný i sladký způsob.

Výroba sýru mascarpone není nijak složitá. Z čerstvého mléka se odstředí smetana. Ta se zahřeje a přidá se do ní kyselina vinná. Kyselina na povrch této směsi vysráží krém. Ten se přelije přes tenké plátno a nechá se 24 hodin odkapat. Tímto procesem se sýr zbaví syrovátky a získá hustou konzistenci. Takto vzniklé mascarpone se ještě dále finálně upravuje, například se do něj přidává sůl a jiné přísady.

Jaké ingredience potřebujete na bábovku z mascarpone?

Připravte si:

  • 1 kelímek mascarpone,
  • 2 a čtvrt hrnku polohrubé mouky,
  • 3 velká vejce v pokojové teplotě,
  • 1 hrnek cukru,
  • 1 hrnek mléka,
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva,
  • třetinu hrníčku změklého másla,
  • půl hrníčku oleje,
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu,
  • špetku soli,
  • hoblinky hořké čokolády.
Zdroj: RESTOCK images / Shutterstock

Jak na výrobu těsta z mascarpone?

Typicky bábovku v Itálii nenajdete. Ačkoliv je bábovka známá v mnoha koutech světa, v Itálii se shánějte spíše po panettone – po sladkém dezertu, který se bábovce velmi podobá. V Itálii však najdete chutný krém mascarpone. Možná jste jej plánovali přidat do tiramisu, nápad na bábovku z mascarpone však může zcela změnit vaše plány.

„Tip: Do bábovky můžete přidat jogurt, kefír nebo zakysanou smetanu. Už jste do ní zkusili přidat mascarpone?”

Rozehřejte si troubu na teplotu 175 °C a pečlivě vymažte formu. Smíchejte mouku s kypřícím práškem, jedlou sodou a špetkou soli. Tabulku čokolády nastrouhejte na středně velké hoblinky. Pracujte rychle, aby se vám čokoláda v ruce nerozpustila. Pokud vám přece jenom bude tát pod rukama, dejte ji na chvíli do lednice či ještě lépe do mrazáku.

Umíchejte máslo s cukrem. Postupně přidejte vejce v pokojové teplotě, olej, mléko, mascarpone a vanilkový extrakt. Do této směsi zapracujte také směs mouky a prášku do pečení. Na závěr do těsta ručně vmíchejte čokoládové hoblinky.

Směs nalijte do vymazané formy a pečte 55 minut. Bábovku můžete poprášit moučkovým cukrem, polít čokoládovou polevou nebo na ni rozmazat polevu z mascarpone a moučkového cukru. V tomto případě si z mascarpone oddělte alespoň dvě vrchovaté polévkové lžíce.

Díky mascarpone dostane i obyčejná bábovka luxusní italskou příchuť. A to jste původně chtěli dělat tiramisu. Vsadíme se, že proti této náhlé změně plánů nebude protestovat ani vaše mlsná rodinka... tedy až po tom, co bábovku ochutná.

 

Zdroje: