Vědci zjistili, že káva nenarušuje účinky přerušovaného půstu

Vědci zjistili, že káva nenarušuje účinky přerušovaného půstu
Chtěli byste vyzkoušet přerušovaný půst, ale napadá vás, jak je možné vydržet den bez kávy? Můžete pít kávu během půstu? Než začnete s půstem, přečtěte si, co vědci radí ohledně kombinace půstu a pití kávy.

Někteří lidé tvrdí, že cokoliv, co má alespoň pár kalorií půst přeruší. Jak je to ale s obyčejnou černou kávou, která má opravdu minimum kalorií? 

Výhody pití kávy při půstu

V mnoha případech mohou káva a čaj dodržování půstu spíše usnadnit. Kofein potlačuje chuť k jídlu a pro některé lidi se stává při držení půstu nezbytným. Pokud se postíte za účelem hubnutí, metabolického zdraví nebo prevence onemocnění, studie ukázaly, že můžete pít kávu, aniž byste během půstu přišli o tyto benefity. Je však lepší množství kávy nebo černého čaje minimálně snížit. 

Zdroj: Autor: sebra / Shutterstock

Káva nenarušuje účinky půstu, pokud do ní nepřidáme různá dochucovadla jako je cukr, mléko nebo smetana. Kromě toho, že vám káva na začátku půstu dodá potřebnou energii a dobrou náladu, také zlepší váš metabolismus před výkonem. 

Nevýhody pití kávy při půstu

Kofein je stimulant a vždycky bude. Zvyšuje aktivitu mozku a nervového systému, zesiluje oběh hormonálních látek jako je kortizol a adrenalin, také zvedá hladinu dopaminu v systému. Navíc káva na lačno dráždí tvorbu kyseliny chlorovodíkové, kterou potřebujeme k dobrému trávení bílkovin.

Při vyšším příjmu kávy, může kofein způsobovat nadprodukci hormonů. Při vyčerpání nadledvinek se můžeme potýkat se špatným spánkem, zhoršením paměti a velkou chutí na sladké. Proto je zapotřebí zvážit, kolik šálků kávy denně si při půstu dopřejeme.

 

Zdroj: