Nestíháte děti vypravit z domu? Vytvořte si ranní rutinu

Nestíháte děti vypravit z domu? Vytvořte si ranní rutinu
Kdo by neznal ráno jako z kovbojky. Děti se šťourají ve snídani, hledají ponožky nebo neví, kam si daly včerejší úkol. Obzvlášť po prázdninách chvíli trvá, než si zase všichni zvyknou na každodenní režim. Pokud místo klidného rána zažíváte chaos a stres, možná vám pomůže ranní rutina.

Jaké jsou výhody ranní rutiny

Ráno toho během krátké doby musíme hodně stihnout, dostat své děti včas z domů může být pěkný boj. Vytvoření ranní rutiny může celé rodině výrazně pomoct s plynulejšími přechody mezi jednotlivými činnostmi a vytvořit tak pohodovější atmosféru. 

Zdroj: Autor: Sharomka / Shutterstock

Jak si s dětmi vytvořit ranní rutinu

Udělejte si čas a společně s dětmi se domluvte na nové misi k pohodovému ránu. Čím jsou děti menší, tím víc se snažte být kreativní. Vytvořte si plakát, celou misi i jednotlivé kroky zábavně pojmenujte. Hledejte společnou cestu, co byste chtěli na činnostech ráno změnit a jak to uděláte. Jednotlivé body doplňte fotkami, obrázky nebo nálepkami.

Tipy pro úspěšný start

Buďte trpěliví a nechtějte od dítěte okamžité a velké změny. Začněte s malými kroky jako třeba vstávat o pět minut dříve. Pokud se to podaří postupně přidávejte. Děti může ráno motivovat soutěžení na čas nebo malá odměna po cestě v pekárně, pokud se vám podaří vyjít s předstihem. 

Dejte si pozor, abyste při zavádění nových návyků dítěti nic nevyčítali. Pokud se mu něco z předem domluveného plánu nebude dařit, odkažte ho na plakát, který jste spolu vytvořili. Berte to i jako výzvu pro sebe k tomu nebýt tak upjatí a dokázat si i v každodenních chvílích hrát. Úplně nejlepší je, když si osobní výzvu na plánek zapíšete také. Tak alespoň vaše dítko bude vědět, že v tom není samo. Každý večer si pak u večeře řekněte, co se vám dařilo a na co je ještě potřeba se soustředit. 

A to nejdůležitější nakonec. Vždycky ve svém rozvrhu počítejte s pár minutami navíc, například na pozorování nového dne, popovídání si s paní sousedkou nebo je využijete na vracení se pro domácí úkol.    

Zdroj:

  • autorský text