Je sladké opravdu nezdravé? Aneb jak si připravit zdravý a výživný dezert

Je sladké opravdu nezdravé? Aneb jak si připravit zdravý a výživný dezert
Sladká je jednou ze šesti chutí, které jsou důležité pro vyváženou stravu. Odepřeme-li svému tělu sladkou chuť, připravíme se o důležitou energii a můžeme být více unavení. Naučte se lahodné a výživné domácí dezerty podle doktorky Elaine Gavalas, které uspokojí vaši potřebu sladkostí zdravým způsobem.

Sladká chuť podle starověkých textů podporuje rovnováhu těla i duše. Dnes se však sladkosti ocitají na černé listině, jelikož ty s rafinovaným cukrem a bílou moukou nám příliš výživy neposkytují. Pokud sladké konzumujeme v podobě domácích dezertů a v přiměřeném množství, mohou nám tyto pochoutky jedině prospět. 

Zdroj: Autor: Dragomir Radovanovic / Shutterstock

Hrušky s čokoládou

Nejprve si předehřejeme troubu na 180 °C. 2 zralé a šťavnaté hrušky rozpůlíme, odstraníme jadřinec a vložíme do mělké zapékací misky či na pečící plech. Každou polovinu naplníme 2 lžícemi hořké čokolády a lehce zakápneme jablečným moštem. Pečeme odkryté zhruba 40 minut nebo dokud hrušky nepůjdou lehce propíchnout vidličkou. Podáváme ještě teplé.

Pokud sladké konzumujeme v podobě domácích dezertů a v přiměřeném množství, mohou nám tyto pochoutky jedině prospět. 

Čerstvý ovocný kompot

Do malého hrnce vložíme ¼ šálku čerstvých bylin (mátu, meduňku nebo ananasovou šalvěj), 2 lžíce čerstvé citronové šťávy a ¼ šálku vody. Hrnec umístíme na mírný plamen a vaříme. Směs odstavíme z ohně, vmícháme ¼ šálku medu, nerafinovaného cukru nebo domácího sirupu a mírně prohřejeme, až se cukr nebo med rozpustí. Směs přecedíme a necháme vychladnout. 

5 šálků oloupaného a nakrájeného sezónního ovoce (jablek, hrušek, meruněk, nektarinek nebo bobulí) se zralým banánem smícháme ve velké míse a zalijeme bylinkovo-medovou směsí. Zakryjeme a necháme hodinu odpočinout, poté podáváme. 

 

Zdroje:

  • Yogi in the Kitchen: Elaine Gavalas