Fitness cukroví, na kterém si pochutnají nejen sportovci

Fitness cukroví, na kterém si pochutnají nejen sportovci
Máte rádi sladké a během Vánočních svátků bojujete s mlsáním? Díky našemu receptu vás už možná nebudou muset trápit výčitky a kalorie.

Každý z nás během návštěvy rodičů rád ochutná rohlíček, linecké, úlky a znovu a znovu dokola. Nejednou je nám těžko a vyčítáme si, kolik jsme toho zase snědli. To ale neznamená, že bychom se museli nutně omezovat a během svátků si nic nedopřát! Stačí trochu pozměnit recepturu a suroviny.

Klasické vánoční cukroví se skládá především z mouky a cukru, to znamená, že náš příjem sacharidů je obrovský. Ve velkém množství je to doslova "kalorická bomba". Abychom si ale cukroví udělali kvalitnější a méně kalorické, stačí pouze přidat trochu bílkovin a kvalitních surovin! A když sníme celý plech takového cukroví, nebudeme muset mít žádné výčitky.

Co jsou kvalitní suroviny?

Možná přemýšlíte nad tím, čím obohatit cukroví, aby splňovalo výše zmíněné. Není na tom nic těžkého, pouze to, že máme velmi často vánoční cukroví spojené s jeho tradiční chutí. Základem je nebát se vyzkoušet něco nového!

Co takhle místo mouky přidat ovesné vločky nebo mouku špaldovou či celozrnnou. Bílkoviny můžeme doplnit vejci, mlékem nebo proteinem. Než přilijeme sklenku řepkového oleje, zkusme sáhnout po olivovém nebo kokosovém. Kvalitního vepřového sádla se ale bát nemusíme.

Místo mouky přidejte ovesné vločky, Zdroj: Karavona / Shutterstock

Stačí dát všeho s mírou. A na ochucení si můžeme zvolit kvalitní hořkou čokoládu, mandle, kešu nebo vlašské oříšky. Na první pohled se to může zdát jako radikální změny. Základem je správné kombinování chutí a nutričních hodnot. Vše nemusí být nutně plněné tučným krémem, sladkou cukrovou polevou nebo čokoládou.

V tomto případě můžeme uvařit proteinový puding, který je na náplně jako stvořený. Uvidíte, že to nebude tak těžké. Pro začátek může být vhodné, nechat se inspirovat různými weby, které vás nasměrují tou správnou zdravou cestou. I samotné těsto se dá vytvořit pouze z oříšků, ovoce a trochu kvalitní čokolády! Třeba na webu Aktin.cz nám jeden takový recept přímo ukáží.

Vánoční klasika? Perníčky!

My si dnes ale ukážeme trochu (ne)typický vánoční recept na cukroví. Většina z nás má totiž Vánoce spojené s perníkem. Malé nazdobené perníčky mnoha tvarů a podob. Měkké, tvrdé nebo pouze ty na ozdobu. Většina z nás má ale perníkovou chuť s Vánocemi spojenou, a proto jsme se rozhodli vybrat právě tento recept ze seznamu stránky Gymbeam.cz. Pojďme se podívat na to, jak si připravit zdravé vánoční mlsání plné kvalitních bílkovin!

Proteinové perníčky

Co budeme potřebovat?

  • 300 g celozrnné špaldové mouky (můžeme dát i pohankovou nebo klasickou celozrnnou)
  • 1 balíček kypřícího prášku
  • 1 čajovou lžičku perníkového koření (pro intenzivnější chuť může být i o trošku více)
  • 30 g proteinu (ideálně s příchutí čokoláda)
  • 120 g medu
  • 1 vejce + vajíčko na potření
  • 50g másla
  • 50 g kokosového oleje

Jak na ně?

Jako vždy nejdříve smícháme sypké suroviny, tedy kypřící prášek, mouku, protein a perníkové koření. Rozpuštěné máslo a olej smícháme s vajíčkem a medem a přidáme do sypké směsi. Těsto dobře promícháme a uhněteme do celistvého tvaru. Dáme do mísy, nebo jej můžeme zabalit do potravinové folie.

Těsto necháme uležet přes noc v ledničce – na stránkách se píše, že minimálně na hodinu, ale pro lepší následné zpracování doporučujeme připravit si těsto den předem. Následuje klasický postup; těsto rozdělíme na dvě části, rozválíme a můžeme vykrajovat naše oblíbené vzory.

Jako vždy si při vykrajování můžeme pomoci moukou, aby se nám těsto nelepilo a tvary byly ostré. Vykrojené perníčky pokládáme na plech s pečícím papírem, nebo vytřený tukem. Rozšleháme vajíčko a perníčky potřeme. Pečeme v předehřáté troubě na 200° pět až deset minut.

Hotové perníčky můžeme nazdobit, nebo nechat suché. Samotné těsto je díky medu dostatečně sladké. Pro sladší chuť můžeme do těsta přidat trochu proteinového másla (arašídové nebo kakaové). Lehké ozdobení klasickým cukrem nám ale také neuškodí. Je to jen na vás.

Pokud si letos chcete alespoň trošku pohlídat ručičku váhy na stejném místě, nebo si jen chcete udržet svůj zdravý životní styl, určitě neváhejte vyzkoušet tyto proteinové perníčky! Možná vás překvapí, že se od těch klasických zase tolik neliší.

 

Zdroj: