Pozor na chyby při výsadbě kedluben: Přečtěte si, co dělat a čeho se vyvarovat

Pozor na chyby při výsadbě kedluben: Přečtěte si, co dělat a čeho se vyvarovat
​​​​​​​Kedlubny jsou plodiny, které by se měly často objevovat ve vašem jídelníčku. Obsahují vitamín C, B1, B2, B3, B5, B7 a B9. Dále byste v této plodině našli i cenné minerální látky.

Výsadba kedluben

Klíčovým faktorem je výběr vhodné odrůdy. Podle odrůdy je potřeba zvolit ten správný čas na výsadbu.

Druhy kedluben

Existuje několik odrůd kedluben. Vybírat lze mezi bílými a modrými kultivary. Modrá kedlubna je odolnější vůči dřevnatění, praskání a vůči nekomfortním podmínkám. Dále je můžeme dělit na rané odrůdy, letní odrůdy nebo pozdní odrůdy.

Rané odrůdy

Tyto odrůdy kedluben se doporučuje vysévat od února v pařeništi nebo na záhoně, který je chráněn před jarními mrazíky. Na záhon je dobré je přesadit v polovině dubna.

Letní odrůdy

Letní odrůdy se doporučuje vysévat od března do dubna a správná doba na přesazení na záhon je potom v polovině května po „Třech zmrzlých“, když jsou ještě obvyklé přízemní mrazíky. Pokud přikryjete sazenice netkanou textilií kvůli chladu, je možné ji potom vysévat přímo do země na záhony.

Podle druhů kedluben můžete začít se sazbou již od února
Podle druhů kedluben můžete začít se sazbou již od února | Zdroj: Saddoggdesign / Depositphotos

Pozdní odrůdy

Tyto odrůdy lze vysadit začátkem května přímo na záhon. Mezi tyto odrůdy můžete zařadit například odrůdu „Gigant“.

Jak správně vysadit kedlubny?

Pokud máte již předpěstované sazeničky a vybrali jste si některou z raných odrůd, pak můžete kedluben vysazovat do pařeniště nebo na záhon. Osivo vysévejte po třech až pěti semenech. Když už mají první klíčky a listy, je zapotřebí osivo vyjednotit. Sazenice musí mít mezi s sebou odstup asi 25 až 30 centimetrů. Pro velké hlízy je potřeba dostatek prostoru pro růst.

Půda

Kedlubny ocení lehkou až středně těžkou půdu s vysokým obsahem humusu. Před výsadbou si zeminu pěkně připravte. Doporučuje se půdu zkypřit a urovnat hráběmi. Pokud se vám zdá moc suchá, je potřeba zeminu zavlažit.

Jak hluboko zasadit sazenice?

V tomto kroku buďte obezřetní. Sazenice se umísťují tak, aby nebyly moc hluboko. Horní kořínky by měly být jen lehce pokryté půdou. Proč? Kdybyste vsadili sazenice moc hluboko, tvar hlízy by byl protáhlý a rostlina by možná začala předčasně kvést.

Důležitý krok v péči – Sazenice se musí otužovat

Sazenice kedlubny, které jste si předpěstovali se musí otužovat. Než je z okolních podmínek, které panují doma, ve skleníku nebo v pařeništi přesadíte na záhon, je potřeba na to rostlinky připravit. Sazenice se na ten přechod musí náležitě připravit. Náhlý přechod by pro ně byl velký šok.

Jak na to?

Otužujte rostliny postupným snižováním teploty až na úroveň teploty venku. Kromě teploty vzduchu je důležitá i teplota půdy a zálivky. Teplota půdy a zálivky by měla být nižší než teplota vzduchu. Procesem otužování pomůžete rostlinám k tomu, aby se staly odolnější, aby se vyhnuly klimatickému šoku a budou potom lépe růst.

S otužováním začněte asi dva týdny před přechodem na záhon. Rostlinku dejte na pár hodin ven na stinné, závětrné místo. Poté můžete pomalu vystavovat rostlinu i slunečním paprskům.

Zdroje článku: