Bylinky, které si jsou vzájemně skvělými parťáky

Bylinky, které si jsou vzájemně skvělými parťáky
Bylinky jsou a byly od nepaměti skvělými parťáky pro každou domácnost. Za to, že se o ně dobře postaráme, se nám bohatě odmění. A to nejenom tím, že díky nim naše jídlo dostane úplně jiný rozměr, ale také tím, že po nich sáhneme ve chvíli, kdy nám nebude úplně dobře na těle či duši.

I bylinky si zaslouží mít své přátele nablízku

Důležitým hlediskem při pěstování bylinek na záhoně je jejich vzájemné působení a podpora. Díky tomu, že budeme hledat ty typy rostlin, které k sobě jednoduše patří z hlediska pěstování, napomůžeme především tomu, že na konci se sezóny se můžeme těšit na bohatou sklizeň. Ideální je, abychom na společný záhon sázeli takové bylinky, které budou mít alespoň podobnou potřebu na kvalitu půdy, množství zálivky a také množství světla.

Požadavky na kvalitu půdy a množství světla jsou faktory, které jsou naštěstí pro spoustu bylin stejné. Potřebují jednoduše dobře propustnou půdu a místo na zahradě, kam sluníčko svítí alespoň 4 – 6 hodin. Pokud na Vaší zahradě bojujete se světlem, za stín Vám poděkují zejména petržel, pažitka a máta. S potřebami na množství zálivky už je to trošku složitější. Ne všechny bylinky vyžadují stejné množství vody pro to, aby se jim dařilo dobře. Mnohé z nich jsou také odolné vůči suchu. A teď už se můžeme podívat na konkrétní druhy, které můžeme směle zasadit na společný záhon.

Bazalka a oregano

Tato kombinace bylinek se často vysazuje společně v tradičních italských bylinkových zahradách. Bazalka i oregano mají podobné nároky na pěstování, včetně plného slunečního svitu a dobře propustné půdy. Nezasazujte bylinky příliš blízko u sebe, aby nedošlo k jejich vzájemnému utlačování.

Bazalka i oregano mají podobné nároky na pěstování
Bazalka i oregano mají podobné nároky na pěstování | Zdroj: fahrwasser / Depositphotos

Šalvěj, rozmarýn, tymián a levandule

Tyto bylinky preferují opět dobře propustnou půdu, plné slunce a občasnou zálivku, což z nich dělá skvělé společníky. Vzájemně si pomáhají při odpuzování škůdců a jednoduše jim to i společně sluší. Abyste těmto bylinkám poskytli půdu, jakou potřebují, přidejte do půdy trochu perlitu.

Koriandr a petržel

To jsou jednoleté bylinky, které snesou i chladnější období a nevadí jim méně slunečního svitu. Obě bylinky milují půdu bohatou na živiny a poděkují Vám, pokud před jejich výsadbou svou půdu obohatíte o kompost.

Kopr a pažitka

Též dvě bylinky, které si budou pochvalovat částečný stín, pravidelnou zálivku a občasné pohnojení kompostem. Kopr má pikantní, lehce nasládlou chuť a dobře se hodí do omáček nebo i k mořským plodům, zatímco pažitka svojí jemnou cibulovou chutí obohatí širokou škálu slaných jídel.

Společná výsadba bylinek je skvělý způsob, jak na záhonu ušetřit nejen prostor, ale také množství času potřebného k péči o vysazené rostlinky. Výběrem bylinek, které se vzájemné podporují, vytvoříte na Vaší zahradě harmonickou oázu.