Jak proměnit koupelnu v tropický ráj s pomocí správně vybraných pokojových rostlin: Tip na umístění a druhy

Jak proměnit koupelnu v tropický ráj s pomocí správně vybraných pokojových rostlin: Tip na umístění a druhy
Koupelna je výborným místem pro pěstování pokojových rostlin, při jejich výběru je ale potřeba zohlednit teplotu a vlhkost vzduchu, světelné podmínky i rozměry koupelny.

Pokojové rostliny jako skvělý doplněk koupelny

Pokojovky jsou velmi zajímavým doplňkem každé koupelny. Menší rostlinky je možné umístit na poličku u umyvadla nebo na okenní parapet, popínavá rostlina se bude skvěle vyjímat zavěšená na skříňce nebo vedle sprchového koutu a vzrostlá pokojovka zase vyplní prázdný kout. Z vědeckých studií vyplývá, že rostliny dokáží snížit stres a mají relaxační a estetické účinky. Jsou také schopné absorbovat toxické látky, které se uvolňují z nábytku a z podlahových krytin.

Jak vybrat rostlinu vhodnou do koupelny

Pokojovým rostlinám se v koupelnách daří, protože většina koupelen vytváří pro jejich pěstování velmi příznivé podmínky. Vysoká teplota i vlhkost vzduchu totiž rostlinám připravují podobné podmínky, jaké jsou v tropických oblastech.

Při výběru pokojové rostliny, která je vhodná k pěstování v koupelně, je potřeba zohlednit hned několik parametrů. Jedná se především o množství světla, které do koupelny dopadá, úroveň vlhkosti i teplotu, na kterou se koupelna vytápí. Dalšími důležitými parametry jsou rozměry koupelny i její tvar.

Při výběru rostlin do koupelny je dobré myslet na světlo nebo vlhkost
Při výběru rostlin do koupelny je dobré myslet na světlo nebo vlhkost | Zdroj: Merry_vk / Depositphotos

Pokojové rostliny, kterým se daří v koupelně

Filodendron xanadu

Filodendron se snadno pěstuje, vyžaduje vysokou vlhkost a dostatek nepřímého světla. Přímé světlo by mohlo jeho listy spálit. Jedná se o poměrně velkou rostlinu, která je vhodná do rozlehlé koupelny.

Zelenec

Patří mezi rostliny, které se velmi jednoduše pěstují. Zvládá vysokou vlhkost, nižší teploty i nízkou úroveň nepřímého světla. Malé rostlinky jsou vhodné na poličku nebo na okenní parapet.

Alokázie

Výrazná pokojová rostlina s krásně tvarovanými listy. Potřebuje vysokou úroveň vlhkosti a nepřímé světlo, daří se jí v teplé a vlhké koupelně. Při nižších teplotách její listy odumírají. Alokázie je poměrně rozměrná rostlina, která se skvěle vyjímá ve větší koupelně.

Aloe vera

Běžná pokojová rostlina, která není náročná na pěstování. Je nenáročná na vlhkost i na zálivku, daří se jí na jasném, nepřímém světle. Menší rostliny se pěkně vyjímají na poličce nebo na parapetu.

Kaučukovník

Krásná a dominantní pokojová rostlina, které se daří ve vlhkém prostředí a potřebuje nepřímé světlo. Pro své rozměry se hodí do rozlehlé koupelny.

Orchidej

Orchideje jsou díky velmi dlouhé době kvetení ozdobou každé místnosti. Dobře prospívají v teple a vlhku a potřebují nepřímé, jasné světlo. Pro pěstování orchidejí je ideální dobře vytápěná koupelna s oknem orientovaným na východ.

Kapradina

Kapradiny v koupelně zajímavě ozdobí poličku nebo okenní parapet. Vzrostlá rostlina krásně vyplní  nevzhledný kout. Kapradinám se daří v prostředí s vysokou vlhkostí, potřebují pravidelnou zálivku a nepřímé, jasné světlo.

Zdroje článku: