Hotovost v Česku nevyšla z módy: Od odolnosti vůči technickým poruchám po lepší kontrolu výdajů

Hotovost v Česku nevyšla z módy: Od odolnosti vůči technickým poruchám po lepší kontrolu výdajů
Placení kartou je moderní způsob, jak uhradit svůj nákup. Nabízí nové možnosti, včetně placení na stránkách společnosti. Mnozí z náš však nedají dopustit na klasický způsob placení – hotovostí. Skýtá mnoho výhod. Na ty hlavní se zaměříme.

Dáváme si pozor na hodnotu nákupu

Platíme-li kartou, utratíme mnohem více. Držíme-li v ruce hotovost, více si uvědomujeme hodnotu peněz, které třímáme v ruce. To platilo v době, kdy placení bankovní kartou začalo, a vydrželo to dodnes.

No řekněte, pokud využíváte obou metod zaplacení nákupu, když narazíte na svou oblíbenou potravinu, která je v poslední době drahá, ale je zlevněna o pět korun, koupíte si ji? Platíme-li kartou, máme sníženou schopnost finanční gramotnosti a považujeme to za pouhých pět korun, komu by to chybělo? Platíme-li však v hotovosti, touze chuťových buněk odoláme snáze. Placení hotovostí má proto zejména tu výhodu, že značně ušetříme, protože nebudeme utrácet za něco, co nám dlouho nevydrží.

Menší bariéra pro starší

Kdybychom se všichni rozhodli náhle platit pouze kartou, nebylo by logické umožnění platby v hotovosti. Starší občané však mají právo na placení v hotovosti, neboť moderním technologiím příliš nerozumí. Už nyní některé obchody napříč republikou znemožňují placení hotovostí, přestože zákon praví, že umožnění platby hotovostí je povinné (avšak podle právníků zatím není jednoznačné, jaký trest hříšníkům vlastně hrozí).

Bankovky a mince posilují hodnotu naší měny

Jsou-li bankovky a mince v oběhu, posilují naši hodnotu. Hodnota měny se sice neměří pouze tím, jakým způsobem platíme, je tím však silně ovlivněna.

Pocit, že nikdo neví, co jste si koupili

Platba hotovostí je tak trochu anonymní. Pokud vedení obchodu nerozhodne shlížet kamerové záznamy, nikdo netuší, kdo si vlastně produkt koupil. Přijde vám to směšné?

Vězte, že některým lidem ne. Ničemu nepomáhá ani fakt, že například v lékárnách se shromažďují citlivé informace, například o vašem zdravotním stavu. A pokud nechcete, aby se to někdo dozvěděl, platební kartou zřejmě platit nebudete, protože co kdyby.

Platba v hotovosti je oproti platbě kartou více anonymní.
Platba v hotovosti je oproti platbě kartou více anonymní. | Zdroj: Nattakorn / Depositphotos

Platební terminály mají někdy výpadky

Zejména v menších obchodech se párkrát do roka stane, že terminály mají výpadek a není možné platit kartou. A představte si, že tím nešťastníkem, díky komu se zjistí porucha, jste vy a váš vytoužený nákup, který nemáte jak zaplatit. Díky tomu, že existuje platba hotovostí, je problém vyřešen. Pokud přestane fungovat pokladna, obchodníci mají kalkulačku, s níž lze hodnotu nákupu snadno spočítat.

Hotovost má své zastánce napříč generacemi

Nejen senioři, ale také mnozí mladí jsou silní zastánci placení hotovostí. Přemýšlejí například o ukotvení ústavního práva na placení hotovostí. Nezdá se však, že by tento zákon byl v dohledné době zapotřebí, neboť zatím máme možnost platit touto metodou téměř kdekoli. Například v Německu a Rakousku však takové právo existuje a je uzákoněné, platba hotovostí je dokonce upřednostňována. Ve skandinávských zemích naopak upouštějí od platby v hotovosti, platí se tam většinou kartou.

Zdroje článku: