Trápení s krtky a hraboši může rychle skončit: Řebčík královský je svou vůní přímo odpuzuje

Trápení s krtky a hraboši může rychle skončit: Řebčík královský je svou vůní přímo odpuzuje
Představujeme vám řebčík královský. Rostlinu, která nejenže vypadá velmi hezky, ale také má moc vyhnat škůdce z vaší zahrady a donutí je už nikdy se nevrátit. Jak se o tuto rostlinu starat, aby vám sloužila co nejdéle?

Skvělá dekorace na vaši zahradu

Řebčík je vhodné umístit tam, kam se nedostanou malé děti ani domácí zvířata. Je totiž silně jedovatý. To je hlavním důvodem, proč hraboši ani krtci nezavítají do jeho blízkosti. Tato okrasná květina má nápadité velké květy, které jsou syté barvy. Vybírat můžete mezi variacemi žluté, oranžové a červené barvy.

Rostlina vypadá vznešeně, proto se jí říká královská, někdy též císařská, a když kolem ní budete procházet, budete si skutečně připadat jako v pohádce. Je trochu náročnější, proto ji nevidíme v každé zahradě. Přečtěte si, jak jí vytvořit přátelské prostředí, v němž se jí bude líbit.

Společnost jiných řebčíků květině nesvědčí

Řebčík královský je spíše samotářská rostlina a nejvyšší počet květin v těsné blízkosti jsou podle doporučení tři. I jediná květina dokáže odpudit všechny škůdce včetně těch pohybujících se pod zemí, tři řapíky můžete použít pro rozšíření okruhu (pokud máte větší zahradu).

Je vhodné umístit je na přímé slunce, avšak někam do ústraní, jejich vůně je hodně silná a nejspíše vám bude vadit v případě, že si ji zasadíte hned vedle místa, kde obvykle sedáváte.

Kdy zasadit řebčík královský

Krásné květy můžeme vidět již na jaře. Pokud ale chceme tuto výjimečnou rostlinku pěstovat od cibulky, hodí se to na podzim, aby na jaře vykvetla. Pochopitelně si můžete zakoupit květiny, které můžete přesadit do své zahrádky okamžitě. Rostlina by měla mít vlhčí půdu.

Pokud však máte potřebu začít od začátku, zde je krátký podzimní návod, jak zasadit cibulku.

Cibulka rychle schne, proto zasazujeme co nejdříve od koupě. Zasazujeme do půdy bohaté na humus. Zasazujeme přibližně 40 cm hluboko a stejně daleko od sebe. V tuto dobu není vhodné je příliš zalévat, rostoucí stonek je náchylný k hnilobě. Na jaře se můžeme těšit na květinu, ovšem její růst potrvá ještě několik let, než dosáhne plné velikosti.

Řebčík je nejlepší vsadit již na podzim, aby na jaře vykvetla
Řebčík je nejlepší vsadit již na podzim, aby na jaře vykvetla | Zdroj: gardenguru / Depositphotos

Jak dosáhnout silné, zdravé květiny

Existuje něco kolem sta druhů řebčíků, které se velmi liší ideálními podmínkami pro růst a život. Nyní zjistíte, jaké podmínky potřebuje řebčík královský. Pokud si pořídíte ještě jiné řebčíky, tyto podmínky jim nemusí svědčit.

Rostlina potřebuje, jak již bylo psáno, přímé slunce. To znamená, že byste ji neměli pěstovat u zdi či někde, kde nemá po většinu dne přímý dopad slunečních paprsků. Ačkoli rostlina má ráda vlhčí půdu, klasická zemina jí škodí, uhnívá v ní. Poskytnout jí můžete půdu písčitou.

Snese i chladnější počasí, avšak je dobré ji během zimních měsíců pomoci velkou vrstvou mulče.Hnojí se na jaře a na podzim, při druhém hnojení je vhodné hnojivo zředit a dodat jí vrstvu kompostu. Řebčík je vhodné prořezávat, a to při uvadnutí květů těsně pod nimi a při zežloutnutí listů těsně nad zemí.

Květiny nemají rády, když se s nimi manipuluje, a proto přesazujte jen v nejnutnějších případech. Pokud jste se rozhodli pěstovat je v květináčích místo v zemi, na podzim je vhodné květináč umístit do země a po celý rok více zalévat. Všichni škůdci se jim vyhýbají, ovšem jeden druh brouka se může na listech přiživit. Pokud se to stane, není vhodné použít insekticidy – uškodí i rostlině samotné.

Zdroje článku: