Kdo chce sklízet hodně brambor, musí mít pod čepicí a začít sázet ve správný čas

Kdo chce sklízet hodně brambor, musí mít pod čepicí a začít sázet ve správný čas
Kvalitní a bohatou úrodu brambor si můžete vypěstovat bez velkého úsilí, pokud se ovšem vyhnete některým začátečnickým chybám. Vlastně k tomu nepotřebujete ani zahradu, mnohé druhy rostou šťastně v nádobách a květináčích na balkoně či terase nebo ve speciálním „pěstebním pytli“.

Vyberte si pro sebe ideální odrůdu

Existují tři hlavní druhy brambor k pěstování, pojmenované podle toho, kdy je zasadíte a sklidíte. První rané nebo „nové“ brambory se sklízejí nejdříve, v červnu a červenci. Neskladují se dlouho, takže je nejlepší jíst je čerstvé.

Druhé konzumní rané brambory dozrávají ještě několik týdnů a sklízejí se v červenci a srpnu. Také se neskladují dlouho a je lepší konzumovat je čerstvé. Salátové brambory mají pevnou, voskovitou texturu a mnohé mívají intenzivní oříškovou chuť. Obvykle se jedná o první rané nebo druhé rané odrůdy.

Třetí typ brambor (konzumní ostatní / pozdní) dozrává nejdéle a sklízí se od srpna do října. Ten je vhodný k opékání nebo rozmačkání na kaši a lze ho skladovat několik měsíců.

Pěstování vlastních brambor má mnoho výhod oproti jejich nákupu v obchodě. Můžete si např. vyzkoušet některé z nesčetných exotických odrůd a dozvědět se o nich něco bližšího. Ať už si vyberete modré, fialové nebo mramorované, jistě se vám povede zapůsobit na vaše hosty, až je někdy pozvete na barevnou večeři.

Až vykvetou pampelišky, zasaďte brambory

Brambory se vysazují na jaře, jakmile se teplota půdy začne pohybovat alespoň mezi 7 a 9 °C. Jedno z pravidel říká, že správný čas nastává, když rozkvetou pampelišky. Přesto byste brambory měli přikrývat i na jaře, pokud se zase trochu ochladí. Je to samozřejmě proto, že rostliny brambor jsou obecně citlivé na mráz.

Je vhodné nechat brambory vyklíčit, jelikož rostliny pak budou robustnější. Sklizeň takových brambor může být až o 20 % větší. Mějte ovšem na paměti i některé další užitečné tipy. Brambory zasaďte asi 10–15 cm hluboko do půdy. Chcete-li si usnadnit odplevelení (a máte-li prostor), vkládejte rostliny brambor alespoň 60 cm od sebe. Zalévejte je pravidelně, ale nikdy ne přes listy. Sklízet můžete cca tři měsíce po výsadbě.

Základem je úrodná půda, slunce a dostatek vody

Brambory mají rády kyprou, úrodnou a mírně kyselou půdu s pH 5,8 až 6,5. Dopřejte jim plné slunce a 2,5 cm vody týdně. Pro dosažení nejlepších výsledků přidejte hnojivo nebo kompostovaný hnůj. Neměli byste ovšem hnojit až příliš, byly by totiž náchylnější k různým chorobám. Bohatě postačí, že jste loni na podzim připravili záhon a rozprostřeli trochu humusu.

Obávaná houbová choroba známá jako plíseň bramborová by mohla zničit celou vaši úrodu. Abyste riziko infekce snížili, nesázejte brambory (nebo rajčata a další členy čeledi lilkovitých, jako jsou lilky nebo chilli papričky) na stejném kousku země, aniž byste ponechali interval alespoň tří let. Choroba přezimuje v hlízách ponechaných během sklizně v předchozím roce.