Zbavte se plísně v květináčích hlídáním optimální vlhkosti

Zbavte se plísně v květináčích hlídáním optimální vlhkosti
Pravidelně zaléváte své květiny, ale na substrátu se objevuje bílý povlak plísně? Možná, že ono zalévání je právě ten problém. Některé pokojové rostliny potřebují ve skutečnosti méně vláhy, než jim mnohdy dáváme.

Taková monstera zkrátka potřebuje jinou míru závlahy než třeba aloe vera. Problémem velké části pěstitelů pokojových rostlin je to, že tyto rozdíly mezi jednotlivými druhy květin často nevidí a když už drží v ruce konvičku s vodou a zalévají, tak každý květináč ve stejné míře. Ačkoliv mají pocit, že trochu vody navíc nemůže v truhlíku ublížit, opak je často pravdou. Že má kytka víc vody, než potřebuje, poznáte i podle toho, že na substrátu se začíná dělat plíseň. Tu může posléze doplňovat také lehký zápach a hejna mušek. Přitom se tomu dá jednoduše předejít. Stačí hlídat optimální vlhkost, nepřelévat kytky a pokud už plísní postiženy jsou, dát jim patřičnou péči pro zotavení.

Pokud jsou kytky ve vlhčím prostředí, přirozeně potřebují méně vody

Květináč stojící v obýváku pojme více vody než ten, který zdobí okno v koupelně. V místnostech, kde je přirozeně vyšší míra vlhkosti, jako je třeba zmíněná koupelna, případně chodby či v případě starších domů jsou to často místnosti na severní straně domu, není žádoucí zalévat kytky příliš. Společně s vlhkostí, kterou pojmou pouhým umístěním jim voda navíc neudělá dobře.

V květináči se objevuje lehký povlak? Bude stačit substrát vysušit

Pokud vysledujete, že na povrchu substrátu se začíná tvořit povlak plísně, není třeba panikařit, situace se ještě dá zachránit. Chybným krokem je seškrábání plísně pouze z povrchu. Mějte na paměti, že plíseň se v květináči nedrží pouze nahoře, ale pravděpodobně prorůstá přes celý květináč. Odstraněním pouze té viditelné části byste problém nevyřešili, pouze byste odsunuli jeho řešení, které by za čas bylo ještě komplikovanější. 

V případě lehké plísně ve formě tenkého povlaku pomůže vysušení substrátu, odstranění nejkritičtějších částí a smíchání a doplnění nového substrátu. Využijte teplého slunečného počasí, substrát můžete na nějaký čas umístit na nějaké místo, kde dlouho dosahují sluneční paprsky, například balkón či terasa. 

Nejste si jisti kritičností situace? Dopřejte kytce přesazení

Sledujete, že plíseň napadla květináč skutečně ve velkém? Mějte na paměti, že plísně nenapadají jen substrát, ale dokáží si poradit i s kořínky rostlin. Hlavně v případě pokojových rostlin existuje mnoho druhů, které jsou na napadení plísněmi náchylnější než jiné. Pakliže tedy vidíte, že kytka nevypadá vyživeně a na substrátu je hustý povlak, už ho nemá cenu oživovat. Připravte si nový substrát na přesazení. Ještě než s tím ale začnete, nechte proschnout kořen rostliny. Až poté ji zasaďte do nově nachystané hlíny a začněte pozvolna zalévat.

Opakuje se to pořád dokola? Zvažte výběr jiného substrátu

Plísně se v substrátu vyskytují přirozeně a v běžně míře mají prospěšné účinky. Problém přichází až ve chvíli, kdy se přemnoží. Pokud zaléváte střídmě, ale plíseň se stále vyskytuje ve vysoké míře, je na čase zvážit výběr jiného, kvalitnějšího substrátu, který je vhodný pro pokojové rostliny. 

Zdroje článku: