3 sladko-slané recepty z čerstvých meruněk

3 sladko-slané recepty z čerstvých meruněk
Meruňky jsou úžasným šťavnatým ovocem s omlazujícími a energizujícími účinky. Čerstvé meruňky zařazujeme do jídelníčku pravidelně jen tak nebo v podobě sladkých i slaných jídel.

Mrkvový salát s meruňkami a pekanovými ořechy

Tento šťavnatý salát může být chutnou přílohou k nedělnímu obědu, ale častěji poslouží jako vydatná svačina. 5 velkých mrkví nastrouháme najemno, přidáme 1 šálek čerstvých nebo ½ šálku sušených meruněk nakrájených na malé kousky a ½ šálku pekanových ořechů hrubě nasekaných a opečených na sucho. Připravíme si zálivku z ½ šálku zakysané smetany, 2 malých stroužků česneku se špetkou soli a pepře. V míse všechny přísady pořádně promícháme a před podáváním uložíme do chladu. 

Když potřebujete rychlou energii, umixujte si tento vitamíny nabitý koktejl

Meruňkovo-jahodový koktejl

Když potřebujete rychlou energii, umixujte si tento vitamíny nabitý koktejl. Připravíme si 1 šálek kokosové nebo obyčejné vody, 1 šálek jahod, 2 šálky meruněk, 1 šálek ananasu a 1 lžičku lněného oleje. Vše mixujeme do hladka. 

Zdroj: Autor: Nitr / Shutterstock

Grilované meruňky s brie, prosciuttem a medem

 Gril předehřejeme na středně vysokou teplotu. Rozpůlené meruňky potřeme trochou kvalitního oleje. Meruňky vložíme na gril a opékáme několik minut. Meruňky umístíme na talíř a ihned je ozdobíme plátkem brie a prosciutta. Lehce pokapeme medem a podáváme.

Zdroj:

  • autorský text