Cukrová vata, sladká dobrota, kterou milovali čínští císaři

Cukrová vata, sladká dobrota, kterou milovali čínští císaři
Mírníte na pouti své potomky, kteří žadoní o přídavek nadýchané dobroty, že je budou bolet zuby? Tak vás asi překvapí, že u zrodu oblíbené cukrové vaty stál právě zubař. Ale vezměme to od začátku.

Dračí vous z Číny

Historie cukrové vaty je poměrně dlouhá, sahá až do Číny. Pro císaře dynastie chan cukráři chystali sladkou pochoutku, která už novodobou vatu připomínala. Také se jednalo o roztavený cukr v podobě vláken. Pro zjevnou podobnost s mytologickým zvířetem se cukrovinka nazývala Dračí vous.

Do Evropy se podobný způsob zacházení s cukrem dostal až v 15. století. Italští kuchaři postupovali podobně: Cukrová vlákna natáčeli na dřevěnou rukojeť. Jako praví mistři svého oboru se ukázali o století později, když pro Jindřicha III. vytvořili exkluzivní cukrovou hostinu. Slavný Marie-Antoine Carême dokázal z cukru vytvářet malá umělecká díla, tvaroval z něj paláce i fontány.

Cukrová vata tak, jak ji známe dnes, vznikla teprve před zhruba sto lety. Konkrétně si v roce 1897 stroj na její výrobu nechal patentovat právě v úvodu vzpomenutý dentista, který se jmenoval William J. Morrison.

Něco na zub od zubaře

Zda se jednalo o skutečně geniální obchodní strategii, která mu měla přilákat více pacientů, to dodnes není známo. Na sestavování stroje se však podílel John C. Wharton, který byl cukrář. Možná tedy právě on velmi dobře znal své zákazníky a věděl, čím spolehlivě zaujme.

Podařilo se, šlo o skutečně přelomový vynález, který cukrovou vatu zpopularizoval a dostal do povědomí široké veřejnosti. Svou premiéru si přístroj s velkým úspěchem odbyl na Světové výstavě v Saint Louis v roce 1904. Cukrová vata se tak začala objevovat na jarmarcích a poutích, kde má svou tradici dodnes.

A pozor, mnozí si možná nechtějí brát příklad z pana Morrisona nejen z obavy o svůj zářivý chrup, ale také kvůli štíhlé linii. Minimálně tuto starost ovšem odložit můžete. Ačkoli je nadýchaná vata tvořená výhradně cukrem, jedna porce obsahuje pouze 52 kcal, tedy v přepočtu 216 kJ. To odpovídá asi 1,5 dcl Coly.