MERUŇKY: Ovoce, které je vhodné pro zdraví i krásné opálení

MERUŇKY: Ovoce, které je vhodné pro zdraví i krásné opálení
Meruňky jsou ovocem, které u stolu nesmí zejména v létě chybět. Jsou bohaté na vitamíny a minerály, které jsou vynikající pro pohodu celého těla. Někdo je preferuje sušené, jiný si je vychutná čerstvé a další ocení meruňkový koláč. V jednom se všichni shodneme, meruňka je mimořádné ovoce.

Meruňky jsou peckovice. To znamená že mají plod bohatý na dužinu, s tenkou slupkou a tvrdým jádrem uvnitř. Vědecký název meruněk je Prunus Armeniaca. Toto ovoce pochází z Číny hraničící s Ruskem. Římané potom přivezli ovoce do Evropy.

Nutriční hodnoty a vlastnosti meruněk

Pokud jde o meruňky, kalorie a tuk nejsou vůbec problém. Tyto plody jsou ve skutečnosti velmi vhodné pro dietu, vzhledem k jejich nutričním vlastnostem. 

100 g porce meruněk obsahuje:

  • Kalorie: 48 kcal
  • Bílkoviny: 1,4 g
  • Celkový obsah sacharidů: 11 g
  • Tuk: 0,4 g
  • Vláknina: 2 g

Meruňky jsou velmi bohatým zdrojem vitaminu A. 100 gramů, což odpovídá 2 - 3 meruňkám, poskytuje téměř 40% denní dávky této látky. Plody jsou také bohaté na vitamín C a vitamin E, dvě látky s prokázanými antioxidačními vlastnostmi.

Zdroj: Autor: Rostislav_Sedlacek / Shutterstock

Z minerálních látek zde najdeme optimální množství draslíku, manganu, hořčíku a fosforu. Stejně jako většina druhů ovoce obsahují meruňky vlákninu, která stimuluje průchod potravy a usnadňuje trávení.

Meruňky: Výhody pro tělo

Toto ovoce je vhodné pro jakoukoli dietu, protože je velmi bohaté na vodu a nízký obsah kalorií. V malém množství se také mohou zařadit do diabetické stravy.

Jako bohatý zdroj draslíku dávají meruňky okamžitě k dispozici velké množství energie. K tomu jsou velmi vhodné ve stravě sportovců. Po velké fyzické námaze není nic lepšího než jíst meruňky k doplnění ztracených minerálních solí.

Důležitá je i přítomnost vitaminu A. Tato látka, nazývaná také retinol, zlepšuje citlivost oka na světlo a přispívá k vývoji kostí.

Meruňky jsou přírodními antioxidanty. Jak vitamín A, tak vitamín C bojují proti působení volných radikálů a umožňují našim buňkám účinnější fungování. Vitamin C chrání a posiluje náš imunitní systém, pomáhá nám lépe snášet chladné období. Navíc hraje důležitou roli při usnadňování hojení ran.

Stejně jako žlutá rajčata obsahují meruňky lykopeny, antioxidanty, které společně s vitamínem C působí proti hromadění špatného cholesterolu v cévách.

Obsažená vláknina stimuluje produkci žaludečních šťáv a umožňuje tělu lépe absorbovat živiny, které přijímáme ve stravě. Meruňky jsou také zdrojem pektinů, látek, které poskytují pomoc v případě zácpy.

Výhody meruněk pro pokožku

Dokonce i péče o pleť hojně využívá meruňku a její mimořádné vlastnosti. Všechny obsažené vitamíny a minerály také přispívají k pohodě naší pokožky.

Vitamín A, C a sorbitol mají navzájem pozoruhodné antioxidační vlastnosti. Tyto látky aktivně působí proti volným radikálům, což jsou známé molekuly odpovědné za buněčné stárnutí. Pokud jsou aplikovány na pokožku pomocí kosmetických přípravků na bázi meruněk, omlazují buňky epitelu a dodávají pleti lesk a zářivost.

Když se vystavíme slunci, naše tělo produkuje melanin, základní pigment chránící pokožku před UV paprsky. Meruňky pomáhají opalovat se, protože retinol v nich obsažený ulpí na melaninu a zesiluje jeho působení.

Mikroživiny obsažené v meruňkách se také podílejí na tvorbě kolagenu, což je protein, díky kterému je pokožka vláčná a hebká. Postupný věk způsobuje přirozený pokles kolagenu, což vede k tvorbě vrásek. Látky jako vitamin C zpomalují tento proces a udržují pokožku mladou a zdravou.

Díky antibakteriálním a dezinfekčním vlastnostem vitaminu C jsou meruňky velmi užitečné pro uklidnění zánětů akné. I tmavé kruhy pod očima mají své dny sečtené, protože meruňky obsahují fytosteroly, látky, které obnovují mikrocirkulaci pokožky.

Zdroj: