Objevte krásu orchidejí. Phalaenopsis zvládnete pěstovat i vy

Objevte krásu orchidejí. Phalaenopsis zvládnete pěstovat i vy
Orchideje poutají na první pohled záplavou překrásných květů. Láká vás jejich pořízení? Můžete si je dopřát. Jak se o ně doma vhodně starat, aby nás těšily svým půvabem?

Proč začít pěstovat orchideje

Vstavačovité neboli orchideje jsou čeledí jednoděložných rostlin. Pocházejí z různých přírodních podmínek, ty se ale s úspěchem dají napodobit i u nás. Proto můžeme orchideje pěstovat i coby okrasu středoevropských příbytků.

K nejběžněji pěstovaným patří rod Phalaenopsis. Česky se nazývá můrovec. Květina je to poměrně odolná a nenáročná, proto se nemusíte bát pustit se do pěstování i tehdy, když teprve s orchidejemi začínáte.

Při dobré péči kvete až devět měsíců v roce. Když k tomu připočteme množství barevných variet a množství velkých květů, které může Phalaenopsis nabídnout, lze tuto orchidej považovat za velmi vděčný „objekt“ pro každého pěstitele.

Phalaenopsis je teplomilný, běžné klima v bytech mu proto vyhovuje. Potřebuje teploty mezi 20 až 22 °C. Na podzim se hodí teplotu snížit na až 16 °C, to rostlinu vyprovokuje k dalšímu kvetení. Rostlina ocení také vyšší vlhkost vzduchu. Tu jí v průměrném bytě těžko dopřejete, proto je potřeba ji pravidelně rosit.

Zásady pro pěstování Phalaenopsis

Pokud si ji přinesete v průhledném plastovém obalu, rozhodně ji nepřesazujte. Kořeny potřebují světlo, jinak rostlina neumí zpracovat živiny. Phalaenopsis by měl být umístěn na světlé stanoviště bez přímého slunce, které ho poškozuje. Ideální je okno směřující na západ nebo na východ.

Zálivka se běžně provádí tak, že se celý květináč ponoří do měkké vlažné vody. Takto orchidej ponecháme několik minut, vyjmeme, necháme okapat. Zaléváme jednou nebo dvakrát týdně. V případě nižších teplot stačí zálivka jednou za čtrnáct dnů. Pozor, nadměrná zálivka vede k uhnívání kořenů. Někteří odborníci se však kloní k tomu, že je výhodnější zalévat klasicky vrchem a vodu nechat protéct substrátem.

Nezapomeňte Phalaenopsis rovněž pravidelně hnojit. Přesazovat jej můžete méně často, stačí každé dva až tři roky. Dopřát mu můžete speciální substrát, který je dnes již na trhu dostupný a rostlině dodá vše, co potřebuje.