Čtyři tipy, jak se vyhnout nejen koronaviru. Co můžeme udělat pro svou imunitu

Čtyři tipy, jak se vyhnout nejen koronaviru. Co můžeme udělat pro svou imunitu
Slovo imunita nabývá na aktuálnosti v každoroční éře chřipkových epidemií. S pandemií nemoci covid-19 se stalo ještě častěji skloňovaným termínem. Co tedy můžeme udělat pro to, abychom nebyli nemocní?

Vhodná životospráva

Obranyschopnost našeho organismu posíláme tím, jak se stravujeme. Vynechat bychom měli nadměrné množství sladkostí a pokrmů smažených. Tělu škodí zejména příjem nasycených mastných kyselin, které najdeme například v palmovém tuku, jenž je populární levnou náhradou dalších tuků v mnoha pokrmech.

Víte, že dle Světové zdravotnické organizace bychom denně měli sníst porci obsahující 400 g ovoce a zeleniny?

Dostatek spánku

Váš imunitní systém může oslabit i nedostatek spánku. Doháníte-li potřebné hodiny v posteli už třetím šálkem kávy, hrozí vám mimo jiné i vyšší náchylnost právě k virovým onemocněním a nachlazení.

Výzkum provedený na Surreyské univerzitě si například všiml, že pokud zkoumané „objekty“ spaly méně než 6 hodin denně, došlo ke změněné aktivitě plných 700 genů. A to mělo neblahý vliv právě na imunitní systém.

Méně stresu

Psychické vyčerpání má značně negativní vliv i na lidský imunitní systém. Vědcům se navíc již podařilo tento mechanismus přesně vysvětlit.

Při stresu dochází, zjednodušeně řečeno, k podráždění nervů. A to vede ke snížení produkce regulačních T-lymfocytů v organismu. T-lymfocity jsou typem bílých krvinek ze skupiny lymfocytů neboli imunitních buněk. Pokud jich organismus nemá dost, antigenům z vnějšího i vnitřního prostředí se, stručně řečeno, nemůže bránit.

Přiměřený pohyb

Prospěje vám pravidelná fyzická aktivita i otužování. Prospěje vám jakýkoli pohyb, postačí i pravidelné procházky.

Jak to funguje? Během pohybu dochází k vyplavování látek, jako je serotonin, dopamin a noradrenalin. Právě ty mají na regulaci imunity vliv. Současně zejména pobytem venku tělu dopřejeme, aby se setkalo s mnoha cizorodými látkami a na ty si vytvořilo imunitu (tzv. imunita nespecifická).