Oříznout už teď šeříky? Počkejte až po odkvětu, ideálně na červen

Oříznout už teď šeříky? Počkejte až po odkvětu, ideálně na červen
Na voňavé květy šeříků i jejich nádherně barevné květy se těšíme každé jaro. Letos ale rozkvetly skoro o měsíc dříve než obvykle. Víte ale, kdy je správná doba pro jejich prořez? Jen při správné péči se dočkáte stejně krásných květů i za rok.

Bílé, fialové, růžové i temně rudé květy šeříku jsou teď k vidění všude. Šeřík obecný (latinsky Syringa vulgaris) vám nejen zpříjemní den pohledem na barevnou nádherou, ale navíc také nádherně voní. A právě typická vůně šeříku je důkazem, že už skutečně začalo jaro.

I když se zdá, že šeříkové keře nepotřebují žádnou péči, opak je pravdou. Každý rok je třeba je prořezat, protože nejvíce květů je na maximálně dvouletých výhonech. Nesmí se to ale uspěchat. V současnosti si ale můžete šeříkovou sezónu dokonce prodloužit, protože existují i hybridní druhy, které kvetou nejen v hlavní jarní sezóně, ale i znovu během léta a někdy až do září. K nim patří například šeřík Bloomerang Purple a další. Ale i tyto šeříky potřebují po jarním květu prořezat a prostřihat.

Proč se musí po odkvětu prořezávat?

Ať už vám budou stačit nůžky, nebo si budete muset vzít na pomoc i pilku, šeříky si vaši péči zaslouží. Pokud se totiž šeřík nechá růst bez zásahu, bude po pár letech kvést jen na špičkách nejvyšších větví. Navíc odstranění odumřelých, nemocných, zlomených a slabých větví pomáhá keř omladit a zlepší také jeho vzhled. Každoročním řezem zabráníte keři růst až příliš do výšky. Jsou totiž šeříky, které za rok narostou až o několik desítek centimetrů.

U dvakrát za sezónu kvetoucích šeříkových odrůd, jako je zmíněný Bloomerang Purple, Bloomerang Pink Perfume, Syringa bloomerang a dalších, prořezáním keře po prvním květu podpoříte nový růst a více květů při druhém kvetení v létě nebo na podzim. Právě díky správnému řezu získají nové výhony více času a energie na vývoj, takže keř zůstane zdravý a odolný i přes zimu.

Jaké jsou typy prořezávání šeříkových keřů

Vždy odstraňte slabé nebo odumřelé větve. Pro úpravu šeříkových keřů a stromků existují dvě základní techniky, a to udržovací řez a zmlazovací řez. Z toho udržovací řez zajišťuje, že šeříkový keř zůstává neustále vitální a že po odkvětu se budou na místě starých větví vyvíjet nové výhonky. Omlazovací řez je určen k tomu, aby starému, přerostlému a zanedbanému šeříkovému keři vdechl nový život. Aby se nepřerušil cyklus kvetení keře, provádí se omlazovací řez ne během jednoho roku, ale po dobu dvou let. V prvním roce se tvrdě zastřihne polovina větví keře, o rok později pak ty zbylé. Šeříky zvládnou i poměrně radikální zákroky. Řez provádějte vždy nad párem listů, aby keř následně znovu vyrašil a vytvořil květní pupeny pro příští rok.

Kdy se dát do práce

Při péči o šeříkové keře a stromy byste měli vědět pár užitečných věcí, například proč uschlé květy odstřihnout právě na začátku léta. To astronomicky začíná dnem letního slunovratu, tedy 20. června.

Obecně platí, že dospělé šeříkové keře by se měly stříhat hned po odkvětu koncem jara nebo začátkem léta. U šeříků se květní pupeny pro příští sezónu začínají vyvíjet na začátku léta, tedy ihned po odkvetení šeříkových květů daného roku. Pokud tedy střih či prořezávání odložíte na pozdější léto, případně to necháte až na podzim, riskujete, že se pak vyvíjející poupata nechtěně odstraní. Zahradníci doporučují vyhnout se řezu šeříků po červenci, abyste si zajistili dostatek květů na příští jaro.

Ideální je keře oříznout ze začátku léta.
Ideální je keře oříznout ze začátku léta. | Zdroj: Valerii_Honcharuk / Depositphotos

Příliš časný ořez je může poškodit

Šeříky nestříhejte ani neprořezávejte příliš brzy, jinak hrozí poškození nových výhonků. Ideální dobou pro ořez, a hlavně pro odstranění všech uschlých květů je konec května až červen do svátku svatého Jána, tedy do 24. června. V roce, kdy šeříky kvetou tak brzy jako letos, může být pro někoho lákavé prořezat keře velmi rychle. I když máte už koncem dubna svůj šeřík odkvetlý, počkejte raději ještě měsíc. I v květnu může ještě mrznout. V letošních teplotních kotrmelcích lze čekat cokoli.

Ale můžete se setkat dokonce i s názorem, že odkvetlá květenství lze také jednoduše ponechat na šeříku. Po nějaké době automaticky opadají. Podle zastánců této metody je informace, že řez zvyšuje vitalitu rostliny při kvetení, sporná.

Zdroje článku: