Sněhová bábovka z bílků

Sněhová bábovka z bílků
Znáte to, děláte nějakou vaječnou amoletu nebo něco, kde nepotřebujete bílky a ty vám zbydou. Neskladujte je v lednici, ale udělejte si sněhovou bábovku z bílků. Je lehká a nadýchaná.

Nejběžnějším dezertem z vaječných bílků je dort Pavlova nebo také oblíbené pusinky či sněhové kokosky nebo makronky. Můžete to však vzít pěkně po česku a udělat si sněhovou bábovku.

Jaké si připravit ingredience:

  • 6 vaječných bílků
  • špetka soli
  • 200 g třtinového cukru
  • 80 g špaldové mouky celozrnné
  • 80 g hladké mouky
  • 1 lžíce bramborového či kukuřičného škrobu
  • prášek do pečiva
  • 100 g rozpuštěného másla
  • vanilkový extrakt
  • kůra z biocitronu

Postup přípravy

Nejprve si vyšlehejte sníh z vaječných bílků a třtinového cukru. Poznáte, že je tuhý podle toho, že když nakloníte mísu, sníh se ani nehne. Při výrobě skvělého sněhu je třeba dbát na několik pravidel. Vajíčka by měla být vždy zcela čerstvá. Ze starých vajec se vám nepodaří vyšlehat dokonalý sníh. Jestli jsou vajíčka čerstvá, poznáte tak, že čerstvý bílek drží pevný tvar po vyklepnutí. Bílek, který vyteče jako voda a rozbředne se, není zcela čerstvý a sníh by se nemusel úplně podařit.

Můžete použít trik, kdy přidáte na každé vajíčko jednu lžíci studené vody, tím vám hmota nabyde. Bílky by měly mít při šlehání vždy pokojovou teplotu. Příliš studené bílky, které jsou čerstvě vytažené z ledničky, se vám nemusí dobře vyšlehat a sníh bude ubitý a nízký. Pro lehký nadýchaný sníh je potřeba nechat vajíčka nějakou chvíli venku po vytažení z ledničky a nešlehat je hned.

Vyšlehat skvělý nadýchaný a hladký sníh se vám podaří za pomoci několika šikovných triků.

Při oddělování bílku a žloutku dejte pozor, abyste žloutek nenarušili nebo aby vám nespadl do misky spolu s bílkem. Žloutek převalujte několikrát ve skořápkách, než bílek vyteče.

Zdroj: vitals / Shutterstock

Aby byl sníh správně pevný, zašlehejte do něj cukr. Můžete použít i moučkový, ale v něm jsou obsaženy protispékavé látky, které brání v pečivu nebo také sněhu tomu, aby drželo tvar a sráželo se. Pro sypkost cukru je to nutné, ale při pečení je lepší cukr krupicový nebo krystal.

Ostatní ingredience smíchejte a sníh do nich přimíchejte. Opatrně a lehce, aby se neubil. Poté si vymažte a vysypejte formu a těsto nalijte do formy.

Pečení nadýchané bábovky z bílků

Troubu si rozpalte na 180 °C a bábovku pečte přibližně hodinu. Troubu v průběhu pečení raději neotevírejte, aby bábovka nebyla slehlá. Sníh má rád trvalé teplo. Nakonec bábovku vyndejte z trouby a po vychlazení vyklopte z formy. Dozdobit ji můžete různými druhy polevy, čokoládou nebo ji pojídat jen tak nakrájenou na plátky a namazanou marmeládou.

Můžete použít také různé druhy sirupů, javorový, datlový, čekankový nebo med či nějakou sladkou pomazánku z oříšků. Javorový sirup je velmi zdravý a k bábovce se skvěle hodí.

 

Zdroje: