Štíhlý s kávou: Celebrity přísahají na tento trend v hubnutí

Štíhlý s kávou: Celebrity přísahají na tento trend v hubnutí
Jestli se skutečně dá účinně hubnout prostřednictvím kávy, na to zřejmě neexistuje jednoznačná odpověď. Je známo, že kofein pomáhá zrychlovat metabolismus a tím i spalovat tuky. Nestačí ovšem jenom vypít jakýkoli kávový nápoj, abyste zhubli. Vždy hraje roli hlavně cvičení a vyvážená strava.

Běžná káva sama o sobě nepomůže shodit kila

Káva obsahuje kofein, který platí za nejčastěji konzumovanou psychoaktivní látku na světě. Dnes je také součástí většiny komerčních doplňků stravy na spalování tuků. Jde o jednu z mála látek, o nichž je známo, že pomáhají zrychlovat metabolismus. U některých lidí navíc může káva působit coby prostředek potlačující chuť k jídlu. Opravdu ale přispívá ke shazování nežádoucích kilogramů?

Některé slavné osobnosti jsou ochotné odpřisáhnout nejen povzbuzující účinek každodenní kávy, ale také to, že jim pomáhá udržovat štíhlou figuru. Např. fotbalista David Beckham nedá na šálek kávy dopustit, údajně ji pije se lžičkou másla, aby zhubl. Při bližším pohledu ale zjistíte, že za tímhle záhadným trikem se skrývá něco víc.

Zeštíhlující účinek nelze nalézt v jen tak ledajakém kávovém nápoji. „Normální“ káva vám sama o sobě nepomůže zhubnout, v některých případech dokonce obsahuje více cukru, než je doporučeno. V některých druzích bývají nicméně určité živiny, jež mohou být pro hubnutí prospěšné.

Jen jako doplněk k vyvážené stravě a pohybu

Odborník na výživu Jasper Caven slibuje díky svým trikům zrychlení metabolismu s pomocí kávy. Ta podle něj nezvyšuje rychlost, ale efektivitu metabolismu. Káva má spalovat více tuku z tukových zásob. Caven tvrdí, že kombinací extraktu ze zelené kávy a l-theaninu vytvořil „dokonalou synergii živin“.

Studie ale prokazují zeštíhlující účinek kávového extraktu pouze v omezené míře. Většina z nich byla provedena s malým počtem účastníků a v krátkém období. Některé navíc byly financovány producenty extraktu ze zelené kávy. Caven ostatně také prodává svůj produkt. Prohlašuje, že zhubl pouze díky jeho účinkům, studie ovšem doporučují užívat ho pouze coby doplněk. V rámci změny stravy a pravidelného cvičení může extrakt vést ke zvýšení účinků, ale žádné zázraky nelze očekávat od pouhého užívání. Lidé s chronickým onemocněním by se pak měli poradit s lékařem. Přípravek není vhodný ani pro těhotné nebo pro děti.

Káva ke zhubnutí rozhodně nestačí.
Káva ke zhubnutí rozhodně nestačí. | Zdroj: evrmmnt / Depositphotos

S kofeinem se to nesmí přehánět

Kombinace černé kávy a citronové šťávy má údajně také zeštíhlující vliv, avšak ani to není kouzelný lék. Nadměrná konzumace kofeinu brzy ráno může negativně ovlivnit hladinu hormonů. Jaké je doporučené množství vypité kávy, abyste zhubli? Ve většině případů je nejlepší držet se jednoho či dvou šálků denně, abyste maximalizovali potenciální zdravotní přínosy, aniž byste to s kofeinem přeháněli. Přílišné množství může vést k úzkosti, zažívacím problémům nebo nespavosti.

Místo sledování trendů v hubnutí je důležitá vyvážená strava, pravidelné cvičení a dobrý pocit ve vlastním těle. Informace uvedené v tomto článku nemohou nahradit zdravou stravu, výživové tipy proto chápejte pouze jako doplněk k pestrému jídelníčku. Uvedené informace nemají nahrazovat odborné rady a nejsou určené k nezávislé diagnostice či léčbě.