Zařaďte do svého jídelníčku pampelišky. Není to jen plevel, ale zlatý zázrak

Zařaďte do svého jídelníčku pampelišky. Není to jen plevel, ale zlatý zázrak
Ačkoli je pampeliška odmítána jako plevel, nachází bohaté využití v tradiční medicíně. Její listy, kořeny a květy mohou být zdraví prospěšné. Vyskytují se v bylinných čajích a doplňcích stravy jako prostředek na podporu řízení hladiny cukru v krvi, v boji proti zánětu a k posílení jater a srdce.

Pampelišky prospívají zdraví, ale nic se nemá přehánět

Od kořene až po květ jsou pampelišky vysoce výživné rostliny plné vitamínů, vlákniny a minerálů (včetně železa, vápníku, hořčíku a draslíku). Dají se jíst vařené nebo syrové. Kořen pampelišky je bohatý na typ rozpustné vlákniny podporující růst a udržování zdravých střevních bakterií v trávicím traktu. Často se suší a připravuje se z něj čaj, ale můžete ho jíst i celý jako běžnou kořenovou zeleninu. Pampeliška bývá k dispozici také coby doplněk ve formě kapslí, extraktu nebo tinktury. Než ji ale v těchto formách začnete užívat, raději se poraďte s lékařem.

Zcela jasné pokyny pro dávkování dostupné nejsou, ale údaje naznačují, že čerstvé i sušené listy by se mohly užívat v množství 4–10 gramů denně. Čerstvé listové šťávy se doporučuje 1 čajová lžička (5 ml) dvakrát denně, čerstvých kořenů pak 2–8 gramů denně. Pampelišky jsou pravděpodobně bezpečné pro většinu lidí, mohou však způsobit alergické reakce a interagovat s některými léky. Budete-li konzumovat příliš mnoho pampelišek, můžete si přivodit vyrážku, nevolnost či průjem.

Pampelišky obsahují silné antioxidanty, které mohou vysvětlovat jejich léčivé vlastnosti. Jedná se o sloučeniny pomáhající neutralizovat volné radikály, jež přispívají k riziku chronických onemocnění, pokud se jejich hladina v těle příliš zvýší. Proto jsou antioxidanty zásadní pro vaše celkové zdraví.

Vhodné do salátů, polévek, dezertů i nápojů

Pampelišky rostou po celý rok, technicky vzato je tedy můžete jíst kdykoli. Sklizeň ve správném období je ale důležitá pro chuť, protože některé části rostliny zhořknou, jakmile začne kvést. Kořeny se obvykle sklízejí koncem podzimu a v zimě, zatímco listy brzy na jaře a květy v létě. Chuťově se listy podobají jiné nahořklé zelenině, jako je rukola nebo kapusta, kořen pak připomíná spíše zemitou mrkev a při pražení získává sladší, karamelovou chuť.

Vaření s pampeliškami není těžké, v kuchyni najdou řadu využití. Listy jsou nejčastěji využívanou částí a lze je zapojit do jídelníčku jako kteroukoli jinou zeleninu. Čerstvé je můžete přidat do salátů a vařených pokrmů, případně je můžete zařadit do svého oblíbeného receptu na pesto. Protože květy bývají sladší, užívají se k výrobě pampeliškového vína, sirupu, džemů a želé, ale dají se rovněž usmažit v těstíčku na lívance.

Vepřové maso se zeleninou a pampeliškami
Vepřové maso se zeleninou a pampeliškami | Zdroj: petr73 / Depositphotos

Děti budou nadšené ze sušenek, na jejichž přípravu použijete ½ šálku oleje, ½ šálku medu, 2 vejce, lžičku vanilky, hrnek nebělené mouky, šálek suchých ovesných vloček a ½ šálku květů pampelišek. Smíchejte olej a med a zašlehejte vejce a vanilku. Vmíchejte mouku, ovesné vločky a květy. Těsto po lžičkách rozmístěte na lehce naolejovaný plech a pečte 10 až 15 minut.