Raci v krizi: Jak snáší špatná období a jak je můžete zachránit?

Raci v krizi: Jak snáší špatná období a jak je můžete zachránit?
Životní krize a nepříznivá období alespoň párkrát za život potkají každého z nás. Každý na ně však reagujeme jinak a vypořádáváme se s nimi jinými způsoby. Raci jsou velice citlivými osobnostmi, a tak nesou jakékoli neštěstí hodně špatně. Netvoří si však své problémy sami? A jak je z nich vytáhnout?

Kdy u nich vzniká krize?

Raci jsou od narození velmi emotivními osobnostmi a v některých situacích se chovají až přecitlivěle. Nechtějí tím ale druhé obtěžovat, a tak často ani nepoznáte, že si nějakým těžkým obdobím prochází. Často své pocity tedy schovávají hodně hluboko a navenek se tváří jako odvážní a veselí. Snaží se totiž ukazovat jen to dobré a pozitivní a nechtějí svými problémy kazit náladu svým nejbližším.

Rozhodit je tedy může doslova cokoliv, protože u nich navíc nikdy nevíte, jak budou zrovna reagovat. Málokdy se to sice dozvíte, ale právě tyto skryté emoce se po chvíli mohou vydrat na povrch a způsobit mnohem větší rozruch, než by bylo třeba.

Bojí se ztráty

Jedním z největších strachů tohoto znamení je ztráta blízké osoby. Když se jim tedy nedaří, nechtějí to nikomu říkat také proto, že se bojí, co by si o nich mohli myslet. V hlavě si přehrávají všechny možné scénáře, které by se mohly odehrát, a stresuje je možnost, že by o své nejbližší mohli přijít, i když je to úplně nesmyslné. Jednoduše nechtějí, aby byli špatně pochopeni nebo aby je druzí svou reakcí neranili. A tak se raději uzavřou do sebe a schovají se tak před celým světem. Rozhodně tím ale těžkou situaci nevyřeší, takže je důležité na ně dávat pozor a ptát se, jestli s něčím nepotřebují pomoct.

Jak jim pomoci?

Rakům často pomáhá najít si i na špatných zkušenostech nějakou pozitivní stránku věci. Na každé situaci je alespoň špetka dobra, a právě tu je potřeba najít a upoznit je na ni. Když jsou opravdu na dně, potřebují také společnost někoho, s kým se cítí bezpečně a mohou se mu svěřit i s jejich nejniternějšími obavami a strachy. Svých nejbližších přátel a rodiny, se kterými mohou vést i takové debaty, si velice váží a zůstávají jim věrní po celý život.

Hlavně je ale nikdy nenuťte do toho, co nechtějí dělat. I kdyby totiž jen celé dny leželi v posteli, nucená zábava jim příliš nepomůže. Lepší je jít na ně pomalu a snažit se je vyslechnout.

V existenciální krizi, například krizi středního věku, se často aktivně vrhají do věcí, které jim přináší radost a pocit svobody, tak je v tom podpořte a případně něco zkuste s nimi. Určitě to zlepší náladu i vám.

Nesnesou zradu

Pokud Rakovi ublížíte, nenechá to jen tak plavat. V první řadě je to úplně skolí a nebudou moci uvěřit, že je někdo schopen takové bezohlednosti a krutosti. Poté ale budou myslet i na to, jak vám to oplatit stejnou vahou. Vyznají se tedy i v toxických vztazích a umí zasáhnout, když je to nutné. Určitě ale v takových situacích potřebují nějakou oporu, tak jim určitě přispěchejte na pomoc, pokud budete moct.