Zatočte s nadbytečnými kilogramy pitím kávy: Stejné množství denně spálí nežádoucí tuk

Zatočte s nadbytečnými kilogramy pitím kávy: Stejné množství denně spálí nežádoucí tuk
Pro mnohé je ranní káva nezbytným povzbuzením na začátku nového dne. Málokdo však tuší, že vám dokonce pomůže zhubnout. Pokud máte pár kilo navíc, měli byste pít více kávy, ačkoli ve vědeckých kruzích je otázka jejích zdravotních přínosů stále poněkud kontroverzní.

Káva spaluje kalorie a podporuje regeneraci

Některé studie tvrdí, že káva může zvýšit krevní tlak nebo bránit zdravému spánku. Jiní prohlašují, že podle jejich zjištění ochraňují čtyři šálky kávy denně před nemocemi, jako je rakovina, cukrovka či Alzheimerova choroba. Dva šálky denně pak údajně zrychlují metabolismus a spalování tuků.

Faktem je, že káva může unaveného člověka povzbudit. Poskytuje příliv energie a zvyšuje mozkovou aktivitu. Jedna australská studie prý zjistila, že pomáhá také při hubnutí. Říká se, že pouhé dva šálky kávy denně rozpustí tělesný tuk.

Kofein obsažený v kávě podle všeho zrychluje metabolismus tak, že během dne spálíte více kalorií, i když zůstanete v klidu. To potvrzuje rovněž studie z vysoké školy King’s College v Londýně. Mělo by tedy být možné spálit až 150 kalorií denně navíc, aniž byste museli měnit cokoli jiného ve svém jídelníčku.

„Bylo prokázáno, že pití kávy před cvičením zlepšuje hladinu energie během námahy,“ dodala odbornice na výživu Linda Fosterová. „Pomůže vám to trénovat tvrději po delší dobu, proto celkově spálíte více kalorií.“

Nejlepší je černá káva, snižuje chuť k jídlu

Šálek kávy nicméně potěší i po namáhavém tréninku, nejen před ním. Jiná studie z roku 2010 zase zjistila, že kávová zrna obsahují polyfenoly zvyšující spotřebu kalorií a zabraňující obezitě. Káva navíc může snížit pocit hladu. Výzkumy ukazují, že její pití před jídlem sníží kalorie, které byste nabrali při následujícím jídle – i v případě, že kávu vypijete třeba čtyři hodiny před jídlem.

Dejte si ovšem pozor na to, co do kávy přidáváte. Nejlepší volbou je prostě jen černá, neslazená káva. Přidáním smetany, plnotučného mléka nebo cukru opět naberete kalorie, které byste jinak s pomocí kávy mohli spálit. I pouhá lžička cukru neguje původní přínos.

Káva může vyvolat nespavost, úzkost či bušení srdce

Káva má tedy potenciál ovlivnit hubnutí hned několika způsoby. Zaprvé – kofein jakožto klíčová složka stimuluje proces, při němž tělo vytváří teplo a spaluje kalorie. Tento efekt může zvýšit výdej energie. Zadruhé – káva omezuje chuť k jídlu a případně i celkový kalorický příjem. Zatřetí – káva obsahuje sloučeniny spojené s metabolickými přínosy, takže může potenciálně ovlivnit regulaci tělesné hmotnosti a přispět k jejímu snížení. Začtvrté – kofein zlepšuje vytrvalost a fyzickou výkonnost. Pravidelná konzumace neslazené kávy nepřímo podporuje úsilí o hubnutí prostřednictvím zvýšeného výdeje kalorií během fyzické aktivity.

Lidé, kteří za těmito účely zvyšují příjem kávy, by se ovšem měli poradit se svým lékařem, mají-li nějaké zdravotní potíže nebo pokud užívají léky, které by mohly být kávou ovlivněny. Měli by se dále vyhýbat pití kávy těsně před spaním nebo vyloženě na lačný žaludek.

Zdroje článku: