Vodu po uvaření těstovin nevylévejte: Můžete ji využít na své zahrádce jako kvalitní hnojivo i se zbavit nežádoucího plevele

Vodu po uvaření těstovin nevylévejte: Můžete ji využít na své zahrádce jako kvalitní hnojivo i se zbavit nežádoucího plevele
Po uvaření špaget, fleků či vrtulí jsme naučeni, abychom vodu vylévali. Je to škoda, pokud máme zahrádku a chceme docílit zdravých a silných rostlin a v kombinaci se solí ničí plevel. Proč je voda z těstovin pro rostliny tak dobrá?

Spousta živin

Stejně jako my, i rostliny potřebují kvalitní živiny, aby vyrostly a byly odolné vůči spoustě nemocí. Ve vodě z těstovin nalezneme spoustu živin, mimo jiných i draslík a fosfor. Tyto dvě živiny jsou velmi důležité pro růst, rostliny jsou silnější a zdravější. Dále těstovinová voda obsahuje i vápník, zinek a železo. Její používání napomáhá bakteriální rovnováze v půdě.

Pokud jste zrovna nevařili těstoviny, dobrou alternativou je i rýžová či bramborová voda.

Přírodní hnojivo

Voda z těstovin pomáhá nejen zahradním rostlinám, ale také těm pokojovým. V případě rostlin plodících plody, jako jsou ovocné stromy a zelenina, vám hnojení tímto způsobem zajistí lepší úrodu.

Hlavní výhoda je, že nepotřebujete utrácet peníze za kvalitní hnojivo, a nehrozí spálení při zalévání, jak se to může stát v případě zalévání klasickou vodou s hnojivem (to totiž obsahuje sůl, které může odčerpat vlhkost z kořenů).

Zalévání zahradních rostlin

Nejlepší těstoviny, jejichž vodu lze použít, jsou ty vaječné. Ty obsahují živiny nejen pro rostliny samotné, ale také pro mikroorganismy, které přispívají k rovnováze v půdě. Cukry obsažené v této vodě zase prospívají důležitým bakteriím a zvyšují jejich reprodukci. Čím více bakterií v půdě, tím lépe pro vaše rostliny. Bakterie též chrání rostlinu před nemocemi.

A pokud se potřebujete nadobro zbavit plevele a nechcete používat chemikálie, přidejte do vody sůl a výslednou tekutinou polijte všechna problémová místa. Dejte si ale pozor, abyste takto nezalili své rostlinky, mohly by odumřít – velká koncentrace soli ve vodě na ně působí destruktivně. Vaše oblíbené rostliny by neměly být ani v těsné blízkosti plevele – sůl se do nich dostane kořenovým systémem.

Jestliže místo soli přidáte citronovou šťávu, semínka rychleji vyklíčí a můžete je dříve sázet. Toto udělejte pouze jednou, a jakmile semínka vyklíčí, naneste druhou dávku. Tímto způsobem těstovinovou vodu rozprašujte, nelijte. Plně postačí jedna čajová lžička citronové šťávy na celou láhev rozprašovače, zbytek dolijte vodou.

Voda z těstovin je vhodná pro zalévání zahradních i pokojových rostlin
Voda z těstovin je vhodná pro zalévání zahradních i pokojových rostlin | Zdroj: alexraths / Depositphotos

Zalévání půdy pokojových rostlin

Pokojové rostliny mají omezený prostor pro své kořeny, a jakmile se tento prostor zaplní, začnou trpět nedostatkem vody a živin. Musíme je přesadit do většího květináče či truhlíku. A jelikož živiny z půdy jsou čerpány závratným tempem (v porovnání s rostlinami zahradními), zakalená voda, která nám zůstane po uvaření těstovin, jim dodává to, čeho se jim nedostává v dostatečném množství.

Někteří z nás rostliny zalévají seshora, přes listy. Spodní zalévání však má tu výhodu, že živiny jsou do půdy absorbovány rovnoměrně a rostlinkám tudíž prospívá mnohem více. Spodní zalévání také vyvíjí u rostlin robustnější kořenový systém, který lépe zadržuje vodu, a vy rostliny nemusíte tolik zalévat.

Nicméně všeho moc škodí a některé minerály rostliny postupně přestanou snášet. Lepší je dopřát tento minerálový koktejl rostlinám v květináči přibližně jednou za tři měsíce.