Když odkvetou pampelišky, brambory musí jít do země

Když odkvetou pampelišky, brambory musí jít do země
Brambory jsou oblíbenou plodinou, kterou si dopřáváme i několikrát týdně. Než se ale dostane na náš talíř, bude muset urazit ještě hodně dlouhou cestu. Při pěstování brambor je klíčové datum jejich výsevu.

Brambory jsou jednou z nejoblíbenějších druhů příloh u nás. Jejich výhodou je to, že si je můžete dopřát na několik různých způsobů – smažené, vařené, pečené, pyré, kaše, bramborový knedlík nebo bramborové těsto na přípravu slaného i sladkého pečiva. Jíst bychom je neměli v případě, že jsou syrové. Zelené části brambor odřezávejte, protože mohou obsahovat příliš mnoho solaninu, který je pro člověka nebezpečný (toxický).

Spěchat se nevyplácí

To, že vysadíte brambory jako první ze sousedů, neznamená, že budete také první v cíli. Na to je zapotřebí myslet, když se snažíte správně tuto práci načasovat. Příliš brzký výsev může znamenat studenou půdu nebo její náhlé ochlazení, což může zpomalit klíčení. V některých případech dochází též k nerovnoměrnému klíčení. To je něco, čemu se rozhodně chcete vyhnout.

Pozdní výsadba je nežádoucí

Pokud vysadíte naopak příliš pozdě, můžete také čelit určitým problémům. Čím déle budete s výsadbou čekat, tím více budou vaše sadbové brambory degradovat. To znamená, že ztrácí na kvalitě. I když se vám podaří udržet sadbové brambory v dobré kondici, i tak je při pozdní výsadbě typický nižší výnos a menší plody. Ty navíc obsahují méně škrobu a více cukru, proto jsou náchylnější ke kažení, což může způsobit problémy se skladováním. Správným načasováním výsadby můžete předcházet celé řadě potíží při pěstování brambor.

Brambory do země

Kdy tedy patří brambory do země? Existuje několik triků a rad, kterými se můžete řídit. Chcete-li ten exaktní, pak se držte pravidla, že výsadba brambor nastává v případě, když půda dosáhne teploty 8 až 10 °C. U raných druhů postačí jen 5 až 6 °C. Babských rad je spousta. Jedna z nich tvrdí, že jakmile odkvetou pampelišky, je ideální čas na výsadbu brambor. Jiní se zase drží pravidla, že brambory se sadí na Josefa (týká se to raných odrůd).

Sadbové brambory se hodí připravit

Existuje hned několik způsobů, jak můžete své sadbové brambory připravit na výsadbu. Díky nim můžete získat silnější rostliny, které rychleji vyklíčí. Tento proces není zapotřebí, brambory by vyklíčily i tak. Je to trik zkušených zahradníků. Asi nejčastější metodou je nechat brambory narašit předem. Uděláte to jednoduše tak, že je přemístíte do teplejší místnosti (8 až 10 °C). Jakmile klíčky dosáhnou 2 až 5 mm, můžete začít s výsadbou.

Zakořeňování brambor

I díky zakořenění můžete získat kvalitnější sadbu, která rychleji vyklíčí. Uděláte to tak, že do bedniček nasypete vrstvu zeminy a do ní uložíte sadbové brambory (korunkovou částí nahoru). Měly by být zcela přikryté půdou (vrstva půdy nad bramborami je asi 2 cm vysoká). Přeneseme do místnosti s teplotou okolo 20 °C a pravidelně zaléváme. Po třech týdnech brambory vytvoří kořeny a je možné je vysadit ven.