Míváte opar v důsledku stresu? Poměrně běžné, jistě vás to už potkalo také

Míváte opar v důsledku stresu? Poměrně běžné, jistě vás to už potkalo také
Stres se projeví nejen na vašem mentálním zdraví, nýbrž i fyzicky. Jedním z fyzických projevů stresu je opar, ať už ten na rtu nebo pásový opar. Je dobré vědět, že primárně stres opar nezpůsobí, nýbrž je jen jeho spouštěčem. Jak oparu ze stresu předcházet a jak opar léčit?

Stres je důvodem, proč se vám na rtech objevil opar

Stres umí na našem zdraví způsobit doslova paseku. Každý ví, že dlouhodobý stres není zdravý a že může způsobovat deprese nebo dokonce i vážné autoimunitní onemocnění. Kromě bolesti zad, bolesti hlavy, nepravidelného menstruačního cyklu, ztráty libida, zhoršeného soustředění či problémů s dechem, vám stres může vytvořit také nevzhledný opar na rtu.

Jistě jste si všimli, že po každém stresovém období opar přichází pravidelně, aby připomněl, že jste ve stresu, což vy pochopitelně víte, ale nic pro to neděláte.

Opar však není přímým následkem stresu, to bychom stres vinili až příliš. Vir, který způsobuje opar – herpes simplex virus, má v těle asi 90 % populace a dále ho přenáší. Často se lidé nakazí už v útlém věku, aniž by o tom věděli. Tento virus z těla už nikdy nezmizí a probouzí se vždy, když dojde k oslabení imunity, ke zvýšení stresu, k nemoci a tak podobně.

A právě období plné stresových faktorů, kdy nestíháte, neustále vás zužují obavy, pravidelně neodpočíváte a odbýváte se i v jídle, může vyústit v opar, a to nejen na rtu. Mnohem vážnější je pásový opar.  Pásový opar spouští stejný virus, který u dětí vyvolává neštovice. Stejně jako u běžného oparu na rtu, také tento virus v těle setrvává a probudí se vždy, když dojde k oslabení imunity. K té dochází vlivem stresu.

U pásového oparu je nutná návštěva lékaře, Zdroj: New Africa / Shutterstock

Jak opar léčit a jak mu předcházet?

U pásového oparu je nutná návštěva lékaře, který vám včas nasadí antivirotika, která nemoc zbrzdí. Velmi důležitý je pak klidový režim.

S oparem na rtu k lékaři jít nemusíte, tedy za předpokladu, pokud u vás opar nevzniká příliš často. Stačí skočit do lékárny, kde jsou volně prodejné antivirotické mastičky, které taktéž zbrzdí další vývoj oparu.

Ať už vás trápí opar na rtu nebo pásový opar, je potřeba řešit to, co ho spustilo, a to je s největší pravděpodobností stres a snížená imunita. Abyste se s dalším oparem shledali co nejpozději:

  • začněte více odpočívat,
  • méně se stresujte,
  • pravidelně doplňujte vitamíny,
  • mějte dostatek fyzické aktivity,
  • dostatečně spěte.

Možná až opar vám připomene, že zdraví za ten každodenní stres rozhodně nestojí a je lepší mu předcházet, než řešit jeho následky. Opar je pro postiženého nepříjemný nejen fyzicky, protože může bolet a vyvolávat svědění, nýbrž mu nepřidá ani po estetické stránce. Zejména u lidí, kteří každodenně přicházejí do styku se svými zákazníky a klienty mohou časté opary vyvolávat další stres z toho, že nejsou v kondici.

 

Zdroj:

Zdroj článku:
  • www.webmd.com