Slyšeli jste už o metodě půstu 5:2? Zhubněte pomocí přerušovaného půstu

Slyšeli jste už o metodě půstu 5:2? Zhubněte pomocí přerušovaného půstu
Metody hubnutí prostřednictvím přerušovaného půstu jsou mezi lidmi velmi oblíbené, jelikož dovolují dopřát si i takové jídlo, které není považováno právě za ultra zdravé. Těchto metod existuje několik, v čem tedy spočívá metoda 5:2?

Krásná postava a optimální hmotnost jsou cílem řady lidí, a to nejen kvůli vzhledu, ale také s ohledem na zdravotní rizika, která s sebou nadváha přináší. V současné době se lidem, kteří se snaží zhubnout, nabízí celá řada možností od klasických redukčních diet, přes úpravu jídelníčku v kombinaci s programy cvičení, až po přípravky podporující odbourávání tuků apod.

Mezi moderní metody hubnutí pak patří přerušovaný půst, který se zakládá na principu návyku těla na příjem kalorií v určitých intervalech, což podporuje systematickou spotřebu energie. Metod přerušovaného půstu existuje hned několik a liší se mezi sebou především skladbou postních intervalů.

V čem spočívá metoda přerušovaného půstu 5:2

metod hubnutí prostřednictvím přerušovaného půstu představuje 5:2 jednu z nejoblíbenějších, jelikož vám dovolí zachovat prakticky stejné stravovací návyky, na jaké jste zvyklí. Základní koncept metody spočívá v rozdělení týdne na standardní a postní dny v poměru 5:2.

Během pěti standardních dnů tak může člověk, který tuto dietu drží, jíst prakticky normální stravu (neměla by ovšem být příliš kalorická). Dva po sobě nenásledující dny by pak měl kalorický příjem snížit přibližně na čtvrtinu (500-600 kalorií podle pohlaví). Obliba této metody je založena především na skutečnosti, že není potřeba striktně dodržovat nebo propočítávat kalorický příjem, který se u běžné diety redukuje denně, ale postní dny, kdy člověk hladoví, je možné si zařadit podle potřeby.

Během pěti dnů může člověk jíst prakticky normální stravu, Zdroj: Nok Lek / Shutterstock

Mechanismus metody přerušovaného půstu 5:2 a její výhody

Princip, z něhož metoda 5:2 vychází, operuje s urychleným odbouráváním tuků při hladovění, ke kterému dochází pravidelně a na nějž si tělo po čase zvykne. Běžný kalorický příjem zpravidla za tři dny tak musí obvykle pokrýt výdej za čtyři dny. Většina lidí, kteří aplikují tuto metodu, si pro hladovění vybírá pondělí a čtvrtek, aby byl kalorický příjem rovnoměrně rozložený do celého týdne.

Kromě hlavního cíle této diety, tedy redukce hmotnosti, se ukazuje, že přerušovaný půst podporuje také zdravotní stav jedince, a to v těchto oblastech:

  • kontinuálním dodržováním diety se snižuje riziko rozvoje diabetu 2. typu
  • metoda přispívá ke snižování hladiny cholesterolu a obsahu cukru v krvi
  • zlepšují se mozkové funkce a soustředění
  • snižuje se riziko vzniku a rozvoje kardiovaskulárních onemocnění

.Benefity pro lidský organismus ovšem metoda přináší v případě, že nepatříte mezi specifické skupiny – osoby již trpící cukrovkou se striktní dietou, těhotné a kojící ženy nebo děti a mladiství by měli tento typ diety pečlivě zvážit a případně konzultovat s lékařem.

 

Zdroje: