Pociťujete na sobě fyzické příznaky stresu?

Pociťujete na sobě fyzické příznaky stresu?
Je obtížné se stresu vyhnout. Pokud vás stres z jakéhokoliv důvodu pohltí, můžete na sobě pociťovat nejen psychické, nýbrž i fyzické příznaky. Jaké to jsou? Co stres způsobuje a jak proti němu bojovat?

Fyzické příznaky stresu

Stres je reakcí těla na mimořádné situace, které nás nějakým způsobem ohrožují a vyvolávají v nás zátěž. V důsledku stresu dochází v organismu k mentálním a fyzickým změnám. Při stresu začne tělo vyplavovat hormon kortizol (stresový hormon), který je zodpovědný za řadu fyzických projevů stresu. Mezi fyzické projevy stresu patří bezesporu:

  • zrychlené bušení srdce a zrychlený tep,
  • nadměrné pocení,
  • poruchy příjmu potravy a poruchy trávení,
  • problémy s vylučování (průjem, zácpa),
  • bolesti zad a krční páteře,
  • bolest hlavy,
  • bolest břicha,
  • bolest na hrudi,
  • hubnutí nebo naopak tloustnutí,
  • výskyt vyrážek a oparů.

Hubnutí nebo naopak tloustnutí jako následek stresu

Zatímco někdo pod zátěží stresu nejí a hubne, jiný naopak stres zajídá zvýšeným příjmem nezdravé potravy. To má za následek přibírání, které vede ještě k větší úzkosti a člověk se pak dostává do bludného kruhu, ze kterého je těžké vystoupit. Ať už vás trápí nedostatečný nebo nadměrný příjem potravy v důsledku stresu, obojí je špatně. Je potřeba si uvědomit, k čemu vás stres dohání a řešit ne jídlo, ale primárně stresové spouštěče.

Bolest zad

Málokdo za bolestí zad hledá stres. Avšak skutečnost, že stres může až za 50 % procent případů, mluví za vše. Důsledkem stresu máte tendenci ke špatnému držení těla, také nevědomky zatínáte svaly ve vašem těle, především pak v krční šíji. V zatěžovaných svalech se pak tvoří kyselina mléčná, která způsobuje bolest.

Opar je jedním z nejčastějších fyzických projevů stresu, Zdroj: New Africa / Shutterstock

Opar jako fyzický projev stresu

To, že jste ve stresu, vám vykřičí i vaše zrcadlo. Opar je jedním z nejčastějších fyzických projevů stresu. Na rtu, ale i kdekoliv jinde se vyskytne po náhlé psychické (i fyzické) zátěži a šoku. Objevuje se však i vlivem snížené imunity a bývá signálem k tomu doplnit potřebné vitamíny.

Ztráta libida

Vlivem stresu se může dokonce zhoršit váš sexuální život, a to tak, že jej mít nebudete, protože zkrátka na něj nebudete mít ani pomyšlení. Chvíli se to dá snést, ovšem z dlouhodobého hlediska může stres ohrožovat nejen vaše zdraví, nýbrž i váš partnerský život.

Ať už na sobě pociťujete jakýkoliv z výše jmenovaných fyzických příznaků stresu, nenamáhejte se s řešením těchto projevů. Nejlepším způsobem, jak se fyzických projevů stresu zbavit, je vyřešit stres. Jakmile zvládnete stres, fyzické projevy stresu odezní samy. Stres opravdu nepodceňujte. Zatímco v krátkodobém měřítku vám příliš neublíží, při dlouhodobém působení jde o zdraví.

 

Zdroje: