Spánková apnoe může znepříjemnit život. Jak s nemocí bojovat?

Spánková apnoe může znepříjemnit život. Jak s nemocí bojovat?
Syndrom spánkové apnoe je závažná porucha spánku, kdy přestává postižený během spánku dýchat. Z tohoto důvodu je omezen přísun kyslíku do těla a je ohrožena kvalita spánku a celkový zdravotní stav pacienta.

Syndromem spánkové apnoe bývají nejčastěji postiženi obézní muži mezi 40 až 60 lety. Ve chvíli, kdy během spánku pacient přestane dýchat, vyšle mozek tělu signál, aby se probudilo. Tato situace může nastat několikrát během hodiny, proto se pacienti nevyspí.

Syndrom spánkové apnoe dělíme na obstrukční, centrální a kombinovaný typ. Obstrukční typ vzniká ve chvíli, kdy se v krku pacienta uvolní měkké tkáně a tyto uvolněné tkáně zmenší nebo zcela uzavřou hrtan. Centrální typ není tak častý. Nastává, když mozek nevysílá dostatek impulsů k dýchacím svalům a ty následně pracují nedostatečně. U některých pacientů může docházet ke kombinaci těchto dvou typů spánkové apnoe.

Zdroj: sbw18 /shutterstock

Obstrukční spánková apnoe je také onemocněním dětí, u kterých dojde k uzavření horních cest dýchacích. To je nejčastěji způsobeno zvětšením krčních mandlí v kombinaci s anatomickou odchylkou struktury horních cest dýchacích.

příčinou je obezita pacienta

Příčiny

Jednoznačnou příčinou je obezita pacienta. Tuk usazený v okolí dýchacích cest značně přispívá ke vzniku onemocnění. Dále je to větší obvod krku, zúžení dýchacích cest, věk, mužské pohlaví, onemocnění srdce, kouření, záněty krku, ucpaný nos a dědičnost. Spánková apnoe může vzniknout po centrálních mozkových příhodách, po požití alkoholu, drog a léků se sedativním účinkem.

Příznaky

Příznakem je náhlé probuzení doprovázené dušností, hlasité chrápání, přerušované dýchání během spánku, které vypozoruje druhá osoba, suchá ústa, bolest hlavy a bolest v krku po probuzení, opakované buzení během noci, únava a ospalost během dne, snížená pozornost a celková podrážděnost.

Komplikace

Spánková apnoe může korespondovat s dalšími komplikacemi, jako je cukrovka 2. typu, únava, deprese, porucha koncentrace, vysoký krevní tlak, onemocnění srdce, metabolický syndrom, komplikace při narkóze, onemocnění jater a problémy ve vztazích.

Diagnostika

Diagnostikou spánkové apnoe se zabývají specializovaná spánková centra, která jsou vybavena spánkovými laboratořemi. Vyšetření ve spánkovém centru probíhá během noci, kdy je pacient napojen na monitorovací zařízení a o průběhu spánku se po celou dobu tvoří záznam, který lékař vyhodnotí a doporučí postup léčby. Během vyšetření se zaznamenává dýchání a ostatní tělesné funkce. Vyšetření může probíhat také v domácím prostředí, kdy má pacient zapůjčen mobilní vyšetřovací přístroj. Na základě výsledů z vyšetření může lékař vyžadovat doplňková vyšetření na ORL, neurologii a alergologii.  

náhlé probuzení doprovázené dušností

Léčba

Méně závažné případy spánkové apnoe se řeší změnou životního stylu, kdy je pacientovi doporučena změna jídelníčku, náročnější a častější pohybový režim, zvýšení příjmu tekutin, alergologická léčba, pokud je příčinou alergie, omezení kouření, celková redukce obezity, ale také kvalitní polštář.

Přístroje na podporu dýchání

U závažnějších případů se volí podpora dýchání během noci pomocí speciálního přístroje. V průběhu spánku má pacient k obličeji připevněnou speciální masku a přístroj mu pomáhá dýchat. Pacient se však díky tomu může zezačátku cítit nekomfortně, protože maska občas během spánku vadí. Na masku si většinou pacienti postupem času zvyknou a vadit jim přestane. Přístrojů je několik typů, kdy lékař na základě výsledů vyšetření spolu s pacientem vybere vhodnou variantu, která mu bude nejpříjemnější. Přístroje na podporu dýchání během spánku nabízí velké množství firem. Trendem je, aby bylo použití přístroje příjemné a pacient nebyl rušen nadbytečným hlukem během spánku.

Zdroj: Gorodenkoff /www.shutterstock.com

Přístroje pracují na základě pozitivního přetlaku v dýchacích cestách. Vzduch proudí z přístroje přes hadici a přes masku přímo do horních dýchacích cest. Tvoří se tzv. vzduchová dlaha, která nedovolí, aby se horní dýchací cesty uzavřely. Pozitivní přetlak je v dýchacích cestách vyřešen několika způsoby. V prvním případě se tvoří trvalý pozitivní přetlak v dýchacích cestách a během spánku působí na horní dýchací cesty neustále stejný tlak vzduchu. V druhém případě se tvoří proměnlivý přetlak v dýchacích cestách, kdy se tlak vzduchu automaticky mění vzhledem k potřebě podpory dýchání pacienta. V třetím případě působí na dýchací cesty dvě hladiny tlaku vzduchu tak, aby se shodovaly s nádechem a výdechem pacienta.

Jak už bylo řečeno, důležitým komponentem při použití přístroje je maska, kterou si pacient přikládá na obličej a může ji vnímat diskomfortně. Firmy se snaží vytvářet masky, které jsou lehké, pohodlné a jsou navrženy tak, aby nezasahovaly do zorného pole pacienta. Vyrábí se v různých velikostech a tvarech, aby vyhovovaly typu obličeje a velikosti nosu pacienta. Masky se dělí na celoobličejové, nosní, nízkokontaktní, které se pacientova obličeje dotýkají na malé ploše a masky dětské.

Chirurgické řešení

U vážnějších případů lékaři také přistupují k operativnímu řešení. Operaci volí v případě, že je u pacienta diagnostikována odstranitelná anatomická překážka v dýchacích cestách. Ve výsledku operace zajistí uvolnění průchodnosti dýchacích cest plastikou nosní přepážky, odstraněním nosních polypů, zbytnělé nosní sliznice nebo odstraněním krčních mandlí. Častým operačním výkonem je plastika měkkého patra a patrového čípku, která se provádí pomocí laseru. Operace je úspěšná především u pacientů s lehkou formou spánkové apnoe. U těžkých případů operace podpoří toleranci dýchacího přístroje.