Je čerstvě pražená káva opravdu lepší?

Je čerstvě pražená káva opravdu lepší?
Kávová zrna nepatří mezi ovoce či zeleninu a tedy nepatří ani do lednice. Káva zraje jako víno a nejlepší chuti po upražení dosáhnete tím, že ji necháte chvíli ležet. Záleží však také na odrůdě, skladování a mnoho jiných faktorů.

Čerstvě pražená zrna v sobě uchovávají CO2  a další prvky z procesu pražení, což může negativně ovlivnit kvalitu připravovaného nápoje. Správný postup je nechat zrna po upražení odležet minimálně týden a teprve pak z nich můžeme připravit dobrou kávu. Nepoužitou kávu uchováváme v obalech s jednostranným ventilem, který umožňuje úniku CO2, ale zároveň zabraňuje propustnost vzduchu zpět do obalu.

Klaus Thomsen z dánské Coffee Collective společně se svými kolegy zkoumal kvalitu čerstvé kávy a přišel na pozoruhodné zjištění. K vypařování plynů z kávy po jejím upražení dochází postupně, během prvních tří dnů je proces rychlý, poté se zpomaluje, ale plyny stále odchází. “Vrchol nastává zhruba týden po upražení, ale káva zůstává kvalitní i dva měsíce poté,” říká Thomsen. 

Datum pražení kávy by nemělo být jedinou indicií pro výběr kvalitní kávy. Káva, která byla kvalitní před pražením, by měla být vynikající i několik týdnů po upražení. Záleží také na odrůdě zrn. Některé pražírny mají výbornou zkušenost s uleželými zrny po dobu 2 - 3 měsíců. Na každou odrůdu tedy platí jiná pravidla. 

Ale chcete-li si vychutnat chuť kvalitní čerstvé kávy, dejte si pozor, aby na sáčku bylo vytištěno datum pražení.

A co káva ze supermarketu?

Většina kávy prodávaná na pultech supermarketů je zastaralá. Pokud konzumujete kávu pouze pro samotný kofein a na chuti vám tolik nesejde, nebude vám vadit ani dlouho ležící káva ze skladů. Ale chcete-li si vychutnat chuť kvalitní čerstvé kávy, dejte si pozor, aby na sáčku bylo vytištěno datum pražení. K tomuto datu připočtěte 1 - 2 týdny a to je ta pravá chvíle, kdy z kávy získáte tu nejlepší chuť. Věřte, že jak jednou ochutnáte, už nebudete moct jinak.

 

Zdroje: