Mezi tradiční jarní květy patří prvosenky – vaši zahradu na jaře rozzáří

Mezi tradiční jarní květy patří prvosenky – vaši zahradu na jaře rozzáří
Prvosenky patří mezi květiny, které se po zimě mezi prvními vykouknou na povrch a je možné je pořídit v různých barvách. Chcete-li si je na příští rok pořídit, poohlédněte se po těch nejznámějších.

Prvosenky, mezi které patří i známý petrklíč, jsou jedny z prvních květů, které se na jaro na zahradě objeví. Obvykle začínají rašit a rozkvétat během března a zahradu promění v krásnou barevnou louku. Pokud tedy přemýšlíte, jaké kvítky na příští rok zasadíte, rozhodně alespoň uvažujte o některém druhu prvosenek. Zde je pár rad, jak je vybírat a pěstovat.

Nejběžnější druhy prvosenek pro pěstování na zahradě

Pro pěstování v záhonech nebo květináčích se hodí hned několik druhů prvosenek. Nejběžnějším druhem je prvosenka bezlodyžná (primula vulgaris), která zpravidla kvete divoce. Tento druh se nepěstuje, byl však základem pro křížení pěstebních odrůd, jichž je v současnosti celá řada. Prvosenka bezlodyžná má typickou žlutou až bělavou barvu květů, kterou nese i několik šlechtěných odrůd, ty však mohou být také červené, růžové, fialové apod. Na vaši zahrádku tak můžete vybrat například:

-       Prvosenka jarní (primula veris) s tradičně žlutými květy

-       Primula x polyantha s různými barvami, jedná se o křížence prvosenky jarní a prvosenky bezlodyžné

-       Prvosenka zoubkatá (primula denticulata) v různých barvách se zajímavým okvětím

-       Petrklíč (Primula kisoana) v různých barvách

Prvosenky jsou trvalky a je tomu nutné přizpůsobit péči o ně.

Prvosenky kvetou přibližně když teploty jsou přes den jsou kolem 25 °C
Prvosenky kvetou přibližně když teploty jsou přes den jsou kolem 25 °C | Zdroj: HenrikL / Depositphotos

Jak pěstovat prvosenky

Zvláštností prvosenek jsou podmínky, za kterých klíčí a vykvétají. Prvosenky se tradičně pěstují ze semen, které je nutné sázet na podzim, kdy teplota již prudce klesá. Celý proces klíčení a vyhnání výhonků probíhá při teplotách do 10 °C. Proto se také pěstování ze semena běžně právě kvůli těmto náročným podmínkám nedoporučuje a na zahradu byste si měli pořídit sazeničky, které můžete ihned rozesadit podle potřeby. Pokud chcete, aby květy vydržely déle, můžete nechávat rostlinky v květináči a měnit jim prostředí, tzn. v létě je nechat venku a na zimu schovávat dovnitř. Aby prvosenky kvetly, je nutné jim udržovat správnou teplotu – kvetení probíhá při přibližně 15 °C v noci a 25 °C ve dne. Při pěstování v interiéru je tak potřeba udržovat právě tyto podmínky. Po čase se však i v tomto případě vrátí do běžného rytmu klasického jarního kvetení.

Rozsazování a přezimování prvosenek

Vysadíte-li více rostlinek v jednom květináči nebo do země blízko sebe, je potřeba dávat pozor, abyste je alespoň jednou za rok rozsadili. Rostliny mají dlouhé kořínky a ty se rychle splétají a vzájemně si odebírají živiny a plní půdu látkami, které mohou způsobit jejich uhynutí. Rozsazování se provádí jednoduše pomoci lopatky – rostlinku stačí jednoduše podebrat a následně rozdělit na několik částí. Po přesazení je potřeba bohatou zálivku. Rostlinky v květináčích je lepší na zimu nechávat v interiéru, není to však nezbytně nutné. Květiny zasazené do země zvláštní péči na zimu nepotřebují, jedná-li se ovšem o choulostivější odrůdy, je vhodné je obsypat mulčem.

Péče a hnojení prvosenek

Jelikož prvosenky jsou poměrně širokou skupinou rostlin s různými vlastnostmi, může se péče o ně trochu lišit. Některé druhy rozkvétají již v březnu, jiné do květů ženou až v dubnu, proto je v případě, že je sadíte do květináčů, nutné správně odhadnout dobu, kdy potřebují do venkovního prostředí. Běžné druhy potřebují také hodně hnojit (požívá se hnojivo pro rostliny v květu), jiné druhy zase vyžadují pouze občasné přihnojení. Velmi důležité je znát také vhodná stanoviště – většina druhů má ráda slunce, některé však preferují stinné stanoviště. Pro lepší orientaci je vhodné se zajímat o potřeby konkrétního druhu.

Zdroje článku: