Posvátná bylinka Tulsi: Vypěstujte si indickou bazalku

Posvátná bylinka Tulsi: Vypěstujte si indickou bazalku
Není indické domácnosti, kde by neznali Tulsi, posvátnou bazalku. Pěstuje se již neskutečných 3000 let a je nezbytným pomocníkem při mnoha onemocněních. Seznamte se s touto drobnou, ale vlastnostmi silnou indickou rostlinou.

Tulsi jako součást náboženských rituálů

Hinduisté považují bazalku Tulsi za nejposvátnější ze všech. Většina rodin, vyznávající hinduismus, pěstuje tuto bylinku za oknem. Tulsi je totiž hinduisty pokládána za bránu do nebe. Podle hinduistů pomáhá přiblížit se k očistnému cíli, osvobodit se a také údajně z místnosti odvádí zlo a negativitu. Kromě toho se indické bazalce připisují mnohé léčivé vlastnosti.

Zdroj: Autor: vm2002 / Shutterstock

Svatá bazalka může pomoci čistit ledviny a rozpouštět ledvinové kameny.

Zdravotní výhody indické bazalky

Indická bazalka je silným imunomodulátorem. Tulsi má velmi silné antibakteriální a antibiotické účinky. V ajurvédě se doporučuje popíjet odvar z Tulsi při horečce a nachlazení společně s kardamomem a teplým mlékem. Listy indické bazalky jsou bohaté na antioxidanty a pomáhají snížit škodlivé účinky oxidačního stresu. Obzvlášť antioxidační látka eugenol snižuje hladinu cholesterolu a pomáhá snižovat krevní tlak. Svatá bazalka může pomoci čistit ledviny a rozpouštět ledvinové kameny. Webový portál Thehealthsite.com doporučuje její každodenní užívání jako doplňkovou léčbu po dobu šesti měsíců.  

Pěstování bazalky posvátné

Indickou bazalku si můžete vypěstovat i v našich podmínkách. Rostlina vyžaduje slunné stanoviště a lehčí výživnou půdu. Bazalku můžete pěstovat venku na záhoně nebo květináči. Přes zimu bylinku umístěte na světlé místo s teplotou do 10 °C. 

 

Zdroje: