Jednoduché tipy, jak se stát vegetariánem

Jednoduché tipy, jak se stát vegetariánem
Možná si řeknete, že prostě přestanete jíst maso, ale je to skutečně tak jednoduché? Každou změnu je dobré dělat s rozvahou a opatrností. Čím maso nahradit a jak postupovat se dočtete v tomto článku.

Najděte si několik oblíbených receptů, které jsou bohaté na bílkoviny, železo a vitamíny a každý týden se naučte jeden nový.

Na začátku si vyhledejte dobrou vegetariánskou restauraci, kde vám chutná, a tu alespoň jednou týdně navštěvujte. Nejen, že ochutnáte nové recepty, ale také se můžete seznámit s podobně smýšlejícími lidmi nebo oslovit kuchaře s prosbou o recept.

Pokud si na začátku nejste jistí, připravujte si své oblíbené masové recepty, ale místo masa použijte masovou náhražku: tofu, tempeh, seitan apod.

Věnujte pozornost konzumaci dostatečného množství bílkovin a dalších živin jako je železo (datle, sušené meruňky, fazole), vápník (luštěniny, mandle, listová a brukvovitá zelenina), vitamín D (vaječné žloutky od slepic volně chovaných, houby), vitamín B12 (vejce, mléko, fermentované potraviny), zinek (semínka, luštěniny, tempeh, tahini)  a omega-3 mastné kyseliny (avokádo, ořechy, lněná semínka). 

Na vegetariánské stravě je úžasné to, že poznáte mnoho nových chutí.

Vybírejte si různé druhů obilovin: hnědou rýži, pohanku, jáhly, amarant nebo quinou.

Zkoušejte více druhů luštěnin: čočku, fazole, cizrnu, hrách či boby. Nezapomeňte na semínka: lněná, dýňová, slunečnicová, sezamová nebo chia semínka.

Zdroj: Alena_Kos / Shutterstock  

Větší část vašeho jídelníčku by měla obsahovat zeleninu a ovoce. Střídejte tyto suroviny a naučte se nové recepty se zelím, růžičkovou kapustou, řapíkatým celerem, petrželí nebo mrkví. Každé jídlo doplňujte čerstvou nebo kvašenou zeleninou. Na svačiny mlsejte různé ovoce podle dostupnosti.

Každé jídlo obohaťte o koření pro zajímavější chuť a lepší trávení. Naučte se v receptech používat kurkumu, kardamom, bazalku, dobromysl, koriandr, majoránku, petržel, saturejku a zázvor. 

Zdroj:

  • autorský text